23. 06. 2021.
Zbog TV kanala SPORTKLUB dogovorena blokada Konkurencijskog savjeta BiH?

Zbog TV kanala SPORTKLUB dogovorena blokada Konkurencijskog savjeta BiH?

Zbog TV kanala SPORTKLUB dogovorena blokada Konkurencijskog savjeta BiH?

Ovih dana je Parlamentu BiH javno objelodanjeno dogovaranje oko blokade odlučivanja na Konkurencijskom savjetu BiH – koja nosi štetu ili korist (u zavisnosti od toga o kome se radi) u iznosu najmanje 70.000.000,00EUR (sedamdeset miliona Evra). U dva navrata, 6.11.2015 i u petak (18.12.2015), poslanici BiH su bili nemalo iznenađeni pozivom, da svojim autoritetom spriječe blokadu odlučivanja Konkurencijskog savjeta BiH.

Pismo je neuobičajeno, jer je prvi put unaprijed otkriloo dogovore o blokadi odlučivanja tog organa na nivou države BiH. Naime, precizno je navedeno ko je dogovorio blokadu, šta je predmet blokade i kako će se blokada izvršiti. Navedena su i konkretna imena aktera što na BiH prostore unosi novu dimenziju.

Možda bi za građane BiH u svakodnevnim optuživanjima to bila u potpunosti nezanimljiva tema, da  predmet blokade odlučivanja nije baš pravo na gledanje popularnog programa SportKlub na čitavoj teritoriji BiH. Naime, trenutno kanale SportKlub (koji ekskluzivno prenosi fudbalska prvenstva Engleske i Španije) gledaju isključivo pretplatnici grupacije Telemach, što predstavlja pokrivenost približno 40% teritorije BiH, dok je gledanje programa SportKlub uskraćeno ostalim građanima koji nemaju Telemach grupaciju za operatera.

O tome je Konkurencijski savjet već jednom odlučilo prije više od dve godine (16.12.2013) tako, da je rešenjem naložilo IKO MEDIA (vlasnik kanala SportKlub) koji je grupacije Telemach da mora program SportKlub omogućiti svim zainteresovanim operaterim iz BiH pod jednakim i nediskriminatornim uslovima.Nakon dvije godine od donošenja tog rješenja, iz razloga koji javnosti nisu poznati, to rješenje do današnjeg dana nije izvršeno, pa su građani BiH na većem dijelu teritorije ostali uskraćeni za ekskluzivne sadržaje koje je Savjet okarakterisaoo kao »nezamenljive sadržaje visoke gledanosti«.

Da čitav sluaj bude još čudniji, ni nakon presude Suda BiH iz septembra 2015 kojom je rješenje postalo i pravosnažno, a ne samo izvršno, korisnici nisu dobili kanala SportKlub. Očitno je ignorisanje pravosnažnih riješenja Savjeta i Suda BiH bilo povod za novo pismo operatera poslanicima u kojem članove parlamenta upoznaju sa posljedicama i detaljima vezanim za odlučivanje Konkurencijskog savjeta. Iz pisma se može videti da nije riječ o svakodnevnim političkim blokadama, nego o čemu drugome nego o 70.000.000,00EUR (sedamdeset miliona Eura) nezakonite koristi koje po navodima operatera dobija grupacija Telemach ukoliko Savjet novim rješenjem ne primora Telemach da program SportKlub omogući i drugim operatorima.

Operateri u svom pismu navode, da je Telemach dogovorio blokadu takve naredbe Vijeća tako što će članovi Konkurencijskog savjeta BiH iz redova hrvatskog naroda biti protiv i tako zloupotrebom nacionalnog ključa Telemachu omogućiti nezakonitu korist od 70.000.000,00EUR na štetu sva tri Telekoma i kablovskih operatera.

Očitno je da država BiH i dalje poligon na kojem najlakše zaradiš novac koristeći veto predstavnika jednog naroda, kako je to uobičajeno (operateri za primjer navode istu blokadu u slučaju koncentracije »Konzum – Mercator«) Ako dođe do te blokade, biće zanimljivo kako će prozvani Stipe Pranjić objasniti koji interes hrvatskog naroda u BiH je štitio blokadom toga da svi građani BiH (i Hrvati i Srbi i Bošnjaci, kao i svi ostali) ostvare pravo na gledanje najzanimljivijih sportskih sadržaja – što im po automatizmu pripada i o čemu se u normalnim državama uopšte i ne raspravlja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender