27. 11. 2020.
Banjalučka muzička scena ubija samu sebe, niko joj nije kriv!

Banjalučka muzička scena ubija samu sebe, niko joj nije kriv!

Banjalučka muzička scena ubija samu sebe, niko joj nije kriv!

Svaku akciju promocije kvaliteta i domaće proizvodnje, muzike u ovom slučaju, treba shvatiti pozitivno i podržati. Da, to je moj stav, i tu nema dileme. Zato, podrška svim domaćim izvođačima neće izostati.

Stoga – podrška za ideju Ninoslava Dobrijevića za promociju domaće scene.

Ipak, uvijek ima ono “ali”, a šta je to ovoga puta? Možda ja nisam dovoljno muzički obrazovan da ocjenjujem da li je neko dobar muzičar, da li stvara dobru muziku i da li je to kvalitetno, ali jesam slušalac, konzument i publika.

Proizovod (muziku), probaću (poslušati) par puta, trudeći se da pronađem nešto što me privlači, nešto što će me zadržati.

Šta kada mi se ne svidi?!

Jesam li ja kriv, jesu li mediji krivi, da li treba i dalje da slušam i kupujem iako mi se ne sviđa?!

Ne, gospodo muzičari, vi ste krivi!

Vi koji mene niste ubijedili da je to dobro, vi koji me niste kupili da ostanem uz vas, vi koji mislite da ste bogom dani da vas moramo pratiti – vi ste krivi.

Zvuči surovo, bezobrazno!?

Gledajmo to ovako: ako je pivo koje ste uzeli da probate prva tri puta bilo loše, nije po vašem ukusu, da li ga i dalje kupujete iako vam se ne sviđa, da li je kriv proizvođač, ili vama ne odgovara?! Treba li prodavač da ga drži u izlogu i nabavlja, a da ga niko ne kupuje?!

Problem broj dva za vas su mediji koji ne pridaju dovoljno pažnje domaćoj sceni.

Opet se vraćamo na priču oko mušterije, vi ste konzument i medijskog materijala, samim tim mušterija. Naravno pričamo o komercijalnim medijskim kućama.

Koje kanale gledate, koje emisije pratite, one koje su vam zanimljive, ili one koje vam diktiraju?! Od čega žive te medijske kuće? Od vaše muzike sigurno ne. Naravno nećemo ići u krajnost i pričati o šundu i turbo folku, ali moramo biti iskreni i reći da ima muzičara i grupa koji su zastupljeni u medijima, a kvalitetni su.

Problem broj tri su slabo posjećeni koncerti. Odgovor na ovo pitanje se mogao pročitati na početku teksta, ali ima još razloga za slabu posjećenost.

Kada ste otišli na nastup vaših kolega, kada su oni došli vama na nastup?! Da li su mediji krivi zbog toga, publika, konzumenti, ili vaša sujeta i odnosi?! Podrška preko Fajsbuka je simpatična i može da bude pokretač ali budimo realni, 90% tih ljudi ne dolazi vam na nastupe. Podržali su akciju jer su prozvani i da ne ispadnu javno “papci.”

Simpatično je da su jedini “rasprodati” koncerti besplatni!

Za kraj bih pitao sve vas koji ste se uhvatili „promovisanja“ banjalučke scene: da li kupujete izdanja, ulaznice… tih izvođača ili čekate besplatne uzorke jer ipak su to prijatelji koje „promovišete“?!

Nego da ne dužim, odoh ja po USB od kolege, prebacio mi je neke dobre muzike da imam šta slušati u autu.

(mojKontakt/Novak Čičković)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender