28. 11. 2020.
Dvadeset godina od čuvene utakmice u Banjaluci

Dvadeset godina od čuvene utakmice u Banjaluci

Dvadeset godina od čuvene utakmice u Banjaluci

Najposjećenija utakmica u istoriji fudbala Republike Srpske odigrana je na današnji dan prije 20 godina na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Bio je to revanš drugog finala Kupa Srpske, a za pehar su se borili domaćin Borac i Rudar Prijedor, dok se na tribinama po veoma hladnom vremenu okupilo više od 20.000 ljudi. Dva dana poslije parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu prvi meč finala odigran u Prijedoru završio je neriješeno (2:2), a revanš je bio planiran tri dana ranije, 20. decembra. Ipak, zbog guste magle delegat susreta Mirko Ponjarac iz tadašnjeg Srpskog Sarajeva (danas Istočno Sarajevo) odlučio je da susret bude odgođen. Više od 10.000 ljudi otišlo je kućama svjesni da je nemoguće da se meč odigra. A tog 23. decembra na Gradski stadion pohitali su i stari i mladi, svi željni fudbala poslije četiri godine ratnih strahota.

Igrači oba tima bili su inspirisani za igru, vjerujući da i jedni i drugi mogu stići do pehara. Pun stadion bio im je dodatna motivacija i u odličnoj fudbalskoj predstavi Banjalučani su stigli do prvog pehara. Savladali su Rudar sa 3:2, a strijelac pobjedonosnog gola bio je Milorad Bilbija, koji je mrežu rivala zatresao u 89. minutu. Tog trenutka stadion je eksplodirao, a poslije utakmice u Banjaluci se slavilo do kasno u noć, isto kao i sedam i po godina ranije kada je Borac u Beogradu savladao Crvenu zvezdu sa 1:0 i osvojio Kup Jugoslavije, odnosno pehar maršala Tita.

– Bilo je stvarno divno igrati pred toliko ljudi, a još je ljepši osjećaj bio kada sam pogodio za 3:2, a potom podigao pobjednički pehar. Imali smo mladu ekipu i, iskreno, nismo vjerovali da možemo do trofeja, ali smo uspjeli. Ostaje žal što nismo bili pobjednici premijernog Kupa, godinu ranije, ali tada nam je bilo zabranjeno da nastupimo, jer smo igrali u Srbiji – istakao je kapiten tadašnje generacije Milorad Bilbija.

A koliki je značaj toj utakmici bio pridavan u regionu, pokazali su i snimci na Eurosportu, koji su prikazali veličanstvenu atmosferu sa Gradskog stadiona uz komentar: “Ovdje je nedavno govorilo oružje, a sada se igra fudbal”.

Akteri

U toj utakmici boje Borca branili su: Janjić, Grubor, Vukelja, Starčević, Bilbija, Petreš, Sekulić, Benić (Teinović), Jagodić, Jandrić i P. Trnić, a trener je bio Josif Pelc. Za Rudar, koji je sa klupe predvodio Nikola Bevandić, su igrali: Čobanović, Dragić, D. Joškić, Lukić, S. Janjetović, Salamić, Z. Janjetović, Macura, Zgonjanin, Vranješ (Keranović) i Kralj. Kralj je u osmom minutu doveo goste u vođstvo, a na 1:1 izjednačio je Sekulić u 48. Prednost Borcu je donio Jagodić u 55, da bi u 85. Salamić izjednačio na 2:2. I onda je golom u 89. minutu Bilbija donio pobjedu “crveno-plavima”.

(Glas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender