25. 11. 2020.
Mali Vuk – veliki borac!

Mali Vuk – veliki borac!

Mali Vuk – veliki borac!

 Šestogodišnjak iz Rasavaca kod Prijedora, jedini u Bosni i Hercegovini, boluje od glutarne acidurije tipa jedan. Dječak ima poremećaj metabolizma. Proteini iz hrane ne razgrađuju se u organizmu i to je naškodilo dijelu mozga zaduženoom za motoriku. Mališan je u grču i otežano guta.

Ali je njegovo mentalno zdravlje netaknuto, kaže majka Anđelka. Sjaj u Vukovim očima ulijeva joj nadu da će ozdraviti. Dotad, nema stajanja.

“Nekako smo se saživjeli sa svim tim. Imamo neki dnevni naš ritam, on svaka tri sata treba da jede posebnu hranu koja je kašasta pošto sad ne može da žvaće. Onda imamo vježbe koje radimo tokom dana isto prilagođene njemu. Te vježbe smo našli u Beogradu, tamo idemo svake godine, tamo ga prate ga, i to je prilično skupo”, rekla je Anđelka.

Jedino mu te vježbe olakšavaju dane. A njih je u grču – i previše. Anđelka kaže da su znali da ne spavaju po pedeset sati, pokušavajući da opuste Vuka. I tako već godinama. Dječak se, do 19. mjeseca života, razvijao uobičajenim tempom. A onda je obična prehlada, preko noći, izazvala metaboličku krizu.
“Djeca, pravi heroji, koja uopšte nisu drugačija od druge djece u smislu ljubavi, sreće, zadovoljstva, sve što im treba, samo su malo ograničeni sa nekim mogućnostima”, rekla je majka Anđelka.

I roditeljske mogućnosti su ograničene. Hiljade maraka odlazi na Vukovo liječenje. A lijeka, zapravo, nema. Ali su skupe vježbe, posebna hrana, dodaci ishrani. Zato je besplatna ljubav koje ima na pretek. Posebno od mlađe sestre Jovane. Pa i ne čudi njena novogodišnja želja.

“Da moj brat ozdravi i da ide u školu. I da sva djeca idu”, kaže sestra Jovana.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender