04. 12. 2020.
Ruski ambasador: Referendum je demokratski način reagovanja

Ruski ambasador: Referendum je demokratski način reagovanja

Ruski ambasador: Referendum je demokratski način reagovanja

Inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj je sasvim prirodan, demokratski način reagovanja društva u ovom entitetu na situaciju u pravosuđu na nivou BiH, rekao je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

On je istakao da se u kominikeu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira samo konstatuju određene stvari, a ne predlaže se rješenje problema u vezi sa radom pravosudnog sistema u BiH.

“A taj problem je vrlo ozbiljan, i to se priznaje, kako u zemlji, tako i u međunarodnoj zajednici”, rekao je Ivancov za “Večernji list” izdanje za BiH i istakao da niko nema pravo da odbije odluke zakonito izabranih predstavnika građana Republike Srpske.

On je naveo da je vrlo jednostavno referendum okvalifikovati kao prekršaj i zabraniti ga i na to staviti tačku, ali izvorni problemi koji su izazvali tu ideju nisu nestali, oni su i dalje prisutni.

Ivancov je naglasio da se ispostavilo da međunarodna zajednica samo okreće glavu od sistematskog kršenja osnovnih Ustavom zagarantovanih prava i sloboda skoro polovine stanovništva BiH, ne predlažući rješenje.

Na pitanje može li predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekivati zaštitu Moskve u slučaju pritiska u vezi sa održavanjem referenduma, Ivancov kaže da ne razumije u potpunosti o kojoj zaštiti je riječ i da li je ona uopšte potrebna.

Prema njegovom mišljenju, Dodik je samostalan i odgovoran političar, te iskusan državnik koji vrlo dobro zna šta radi, šta hoće i kako to može postići.

“Smatram da se navikao na pritisak. Vjerovatno je ovo njegovo normalno stanje. A naš stav o referendumu je poznat”, istakao je Ivancov.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike Srpske, Ivancov naglašava da je odluka izazvala nedoumice, prije svega jer je donesena u suštini glasovima stranih sudija, dok nacionalni konsenzus nije postignut.

Prema njegovim riječima, ispada da unutrašnja pitanja u BiH, 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rješavaju spoljne snage, što je besmislica.

“Uvjeren sam da narodi ove zemlje mogu rješavati svoja pitanja samostalno, bez dadilje”, istakao je Ivancov.

Govoreći o terorističkim napadima, on je istakao da to što teroristička prijetnja nije mimoišla ni BiH, predstavlja još jednu potvrdu da se borba sa ovom globalnim zlom mora voditi na kolektivnim i koordinisanim načelima, pod pokroviteljstvom

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender