13. 05. 2021.
Petarde i vatromet donose kazne

Petarde i vatromet donose kazne

Apel građanima Srpske: Petarde nisu igračke, za uznemiravanje kazne do 900 KM

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, iz CJB Banjaluka poručuju roditeljima da objasne djeci moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih srestava.

“Podsjećamo građane da se nabavkom i prodajom eksplozivnih materija i pirotehničkih sredstava mogu baviti samo pravna lica i preduzetnici koji su registrovani za vršenje te djelatnosti i koji za to dobiju odobrenje nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske”, navedeno je u saopštenju iz CJB.

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama i mjestima gdje se okuplja veći broj lica.

Policija će na području CJB Banjaluka tokom decembra održati edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama i informisati učenike o mogućim posljedicama koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehničkih sredstava, ali i o odredbama Zakona koji sankcionišu njihovu upotrebu.

Za vlasnike trgovačkih radnji koji nabavljaju i prodaju eksplozivne materije, a nisu registrovani za vršenje te djelatnosti, propisana je kazna od 1.000 do 5.000 KM.

Za lica koja pale pirotehnička sredstva i uznemiravaju građane propisana je kazna od 300 do 900 KM.

Apel načelnika UKC BL građanima Republike Srpske

Načelnici Klinike za očne bolesti, Ortopedske hirurgije i Plastično – rekonstruktivne hirurgije UKC BL, ali i najbolji stručnjaci u svojim oblastima Milka Mavija, Nikola Baroš i Vladimir Anđić uputili su danas apel građanima Republike Srpske povodom predstojećih praznika u vezi sa korištenjem pirotehnike, sa posebnim akcentom na djecu.

Načelnici su ukazali na lakše i teže nastale upotrebom pirotehničkih sredstava povrede sa kojima su se susretali u praksi, a uglavnom su to opekotine, povrede šake, stopala i povrede oka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender