15. 05. 2021.
Irska i Škotska traže uvođenje minimalne cijene viskija

Irska i Škotska traže uvođenje minimalne cijene viskija

Irska i Škotska traže uvođenje minimalne cijene viskija

Vlade Škotske i Irske se i dalje nadaju da će moći da uvedu minimalnu cijenu za alkoholna pića, uprkos upozorenju Evropskog suda pravde da bi takva mjera bila nezakonita i da bi umjesto toga možda bolji potez bilo povećanje poreza na alkohol, piše britanski list Fajnenšel tajms.

“Evropski sud pravde smatra da će efekti škotskog zakona značajno ograničiti tržište. Praksa, usvojena u Škotskoj, nije opravdana, jer je zdravlje moguće zaštiti jednako efikasnim, ali manje restriktivnim poreskim mjerama”, navodi se u presudi Evropskog suda pravde.

Podizanje poreza bi smanjilo korišćenje alkoholnih pića, dok bi istovremeno održalo pravičnu tržišnu konkurenciju, predložio je sud.

Škotka vlada je, kako prenosi agencija Frans pres, uvela još 2012. godine sistem za borbu protiv, kako je saopšteno, nezdravog odnosa Škotske prema alkoholu, a škotski parlament je tada usvojio zakon kojim se uvodi miniminalna cijena od 50 penija po jedinici alkohola.

Prema tom planu, najeftinija flaša vina bi koštala 4,69 funti, dok flaša viskija ne bi bila jeftinija od 14 funti, piše britanski list Telegraf.

Stupanje na snagu tog zakona je, međutim, odloženo kada je Asocijacija škotskih proizvođača viskija (SWA) pokrenula sudski postupak, tvrdeći da ovaj zakon krši trgovinske propise EU.

Zakonu su se usprotivile i druge članice EU, uključujući zemlje-proizvođače vina poput Francuske i Španije.

Sada je na Vrhovnom sudu Škotske da odluči da li je minimalna cijena opravdana, a na njegovu presudu je moguće uložiti žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije, navodi Frans pres.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender