15. 05. 2021.
Sjajni rezultati donatorske večere u Banjaluci: Za “hrabra srca” 900.000 KM

Sjajni rezultati donatorske večere u Banjaluci: Za “hrabra srca” 900.000 KM

Sjajni rezultati donatorske večere u Banjaluci: Za “hrabra srca” 900.000 KM

Šesta donatorska večera, koja je sinoć u organizaciji Milorada Dodika, predsjednika RS, održana u Vladi RS u Banjaluci, dala je najviše rezultata do sada jer je za oko 100 djece s 39 rijetkih dijagnoza u manje od dva sata prikupljeno oko 900.000 KM!

Podaci su to koje je  “Nezavisnim” potvrdila i Biljana Kotur, potpredsjednica Saveza za rijetke bolesti u RS, precizirajući da je iz Kabineta predsjednika uplaćeno 450.000 KM, odnosno 50.000 KM iz Vlade RS, od privrednika i putem različitih donacija oko 300.000 KM, dok su humanitarni broj 1411 za vrijeme donatorske večere pozvala 93.272 građanina RS.

“Ogroman je značaj donatorske večere, prije svega jer su porodice i djeca prvi put osjetili da nisu sami. Neizmjerno smo zahvalni organizatorima, kao i medijima, jer su doprinijeli tome, osnažili su nas da javno nastupamo i na najbolji način bodrimo jedni druge”, napomenula je Koturova.

Novac će biti jednako podijeljen na svako dijete s rijetkom dijagnozom koje se nalazi na spisku Saveza, a naša sagovornica podsjeća i na niz drugih pitanja za koja se nada da će se sistemski rješavati u budućnosti.

Tu su, prije svega, pitanja osoba s rijetkim bolestima koje imaju više od 18 godina i dostupnost hrane za djecu koja se hrane na sonde.

Ocjenjujući ovo kao najuspješnije donatorsko veče do sada, Milorad Dodik, predsjednik RS, naglasio je da je pored novca važna i podrška.

“Ovdje nije važan samo novac, već i to da primijetimo hrabru djecu koja trebaju podršku i da im je pružimo. To je najveći uspjeh jer pokazujemo svoje pravo lice”, napomenuo je Dodik.

Ne smijemo na ovome da ostanemo, napomenuo je, jer mnogi od roditelja nisu zaposleni i treba im podrška i pomoć.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, posebno je pohvalio mlade ljude koji su zvali 1411, a sa kojima je on razgovarao, dok je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, napomenuo da djeca s rijetkim bolestima u RS nikad neće ostati sama.

“Ponosna sam na RS i na svijest koju su pokazali građani i svi koji su učestvovali u organizaciji”, napomenula je Željka Cvijanović, premijer RS.

“S ljubavlju hrabrim srcima” je prva humanitarna akcija ovih razmjera u BiH i prethodnih godina podržale su je brojne uticajne ličnosti iz svijeta umjetnosti, sporta, politike i estrade iz čitave zemlje i regiona. Tako je bilo i ove godine, pa su s građanima koji su pozivali broj 1411 da doniraju jednu KM razgovarali Miroslav Ilić, Marija Šerifović, Željko Joksimović, Lukijan Ivanović, “Lexington bend”, “Intime”, Boris Režak, Mato Đaković, Enis Bešlagić, Nele Karajlić, Branislav Lečić, Danica Maksimović, zatim kompletno rukovodstvo RS u entitetskim i državnim institucijama, kao i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, akademici, privrednici, ekonomisti, brojni gosti i zvanice iz svijeta kulture, sporta, medicine, medija, politike i estrade u BiH i regionu…

U pauzi telefoniranja estradne ličnosti nastupale su pred hiljadama građana koji su se okupili na Trgu Republike, animirajući ih da pozovu 1411.

“Podržimo djecu s rijetkim bolestima i pokažimo im da nisu sami”, poručio je Miroslav Ilić okupljenim fanovima, dok je Marija Šerifović ocijenila da, nažalost, nemamo moć da odlučujemo o tome da se sva djeca rode zdrava i jednostavno odrastaju, ali da možemo biti uz njih, a Željko Joksimović je naglasio da se rado odaziva ovakvim skupovima jer želi dati svoj doprinos.

Brojke

  • 39 rijetkih dijagnoza
  • 100 djece
  • 900.000 KM prikupljeno
  • 93.272 puta pozvan humanitarni broj

Dosadašnji rezultati

  • 2010. godine – 300.000 KM, za djecu oboljelu od malignih bolesti
  • 2011. godina – 550.000 KM, za djecu s poteškoćama u razvoju
  • 2012. godina – 700.000 KM, za djecu s dijabetesom
  • 2013. godina – 607.000 KM, za djecu s autizmom
  • 2014. godina – 850.000 KM, za roditeljsku kuću

Sjajni rezultati donatorske večere u Banjaluci posvećene mališanima sa rijetkim bolestima

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender