13. 05. 2021.
Kirbi: Ako Vučić uspije, Srbiji će biti dobro

Kirbi: Ako Vučić uspije, Srbiji će biti dobro

Vašington traži od Srbije da „pusti Kosovo u UN“

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumijeva članstvo samoproglašenog Kosova u UN i da će Vašington od Beograda tražiti da pusti Prištinu u ovu organizaciju.
“Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, nego normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Na Evropskoj uniji je da definiše šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, ali, prema našem mišljenju, to podrazumijeva i članstvo Kosova u UN”, rekao je Kirbi za “Večernje novosti”.

On je naglasio da zapadna NJemačka nikad nije priznala istočnu NJemačku, a bila je u UN.

Američki ambasador nije mogao da potvrdi da li će zahtjev da Priština dobije stolicu na Ist Riveru biti dio pravno obavezujućeg sporazuma koji EU od Srbije zahtijeva na kraju procesa normalizacije i naglasio da SAD samo asistiraju u tom procesu koji vodi EU, i “u ovoj fazi ni na čemu ne insistiraju”.

“SAD su priznale Kosovo, ali to je pitanje za EU u kojoj pet država to nije učinilo. Pravno obavezujući sporazum jedan je u nizu papira koji Beograd i Priština potpisuju. To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine”, rekao je Kirbi.

Kada je riječ o odnosima Beograda i Rusije i eventualnog pritiska da Srbija uvede sankcije Rusiji, američki ambasador kaže da se nada da će se prije toga stvoriti uslovi da sankcije budu ukinute.

“Možete imati odnose sa Rusijom, ali trebalo bi razumjeti njihovu prirodu. Ovdje ljudi misle da je Rusija, a ne EU, najvažniji ekonomski partner Srbije. Prema podacima vaših institucija, a koje je objavljivala vaša štampa, od Rusije ste dobili nula dinara nepovratnih donacija. Mi smo vam dali milijardu dolara donacija, a niko ne kaže da ste od nas dobili bilo šta, osim bombi. Trebalo bi sagledati realnost, a ne živjeti u mitovima”, istakao je Kirbi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender