15. 05. 2021.
Zvizdiću se ne sviđa Vučićev dolazak na Dan Srpske

Zvizdiću se ne sviđa Vučićev dolazak na Dan Srpske

Zvizdiću se ne sviđa Vučićev dolazak na Dan Srpske

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da dolazak članova Vlade Srbije na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske nije u ovom trenutku dugoročno dobra ili konstruktivna odluka Vlade Republike Srbije.

“Onda nema nikavog razloga da čitava Vlada Srbije ne dođe 1. marta i zajedno sa nama obilježi Dan nezavisnosti BiH ako se već treba da ima takavu vrstu neutralne politike o kojoj se govori. Time se gubi kapacitet onoga što bi zaista mogao predstavljati premijer Vučić i Vlada Srbije, a to je da na neki način budu lideri ozbiljnih regionalnih procesa pomirenja, dobrosusjedske saradnje, boljih ekonomski odnosa”, rekao je Zvizdić u intervjuu za N1.

Zvizdić je rekao da je ovako, na neki način, riječ o jednostranim odlukama ili o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na razini vlasti koji predstavlja gospodin Vučić, a to je Vlada Srbije.

“Nivo odnosa je Vlada Srbije sa Vladom Bosne i Hercegovine. Politički odnosi često budu jedan remetilački faktor u takvim odnosima, za razliku od ekonomskih i drugih koji se razvijaju uzlaznom putanjom. Svaki put se ti partikularni politički interesi vezani za prošlost na ovim prostorima umiješaju na način da nikada te procese perspektivno ne unaprijede već nas vrate par koraka unazad”, poručio je Zvizdić.

(n1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender