11. 05. 2021.
Cvijanovićeva: Formiranje nove Vlade RS u najskorije vrijeme

Cvijanovićeva: Formiranje nove Vlade RS u najskorije vrijeme

Cvijanović: Poslodavci tražili izjednačavanje uslova poslovanja u entitetima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su poslodavci na sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u Srpskoj sa onim koje postoji u Federaciji BiH /FBiH/.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske razumije težnju da se izjednačava privredni ambijent na svaki mogući način, ali ne samo kroz Zakon o radu nego i oko cijene električne energije, koja je neuporedivo niža za domaćinstva i industriju u Srpskoj nego u FBiH ili u vezi sa sistemom multilateralne kompenzacije, koja ne postoji u FBiH.

“Razumijem zahtjeve poslodavaca koji su ispostavili u formi amandmana, jer su nam objasnili da je važno da se izjednačava privredni ambijent i uslovi poslovanja u oba entiteta”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon večerašnjeg sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade i klubova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti.

“Očekujem u parlamentu odgovornu i normalnu raspravu. Nažalost, kako je krenuo ovaj sastanak bojim se da će to biti svedeno opet na politikanstvo i na prepucavanje zašto nešto jeste ili nije išlo u redovnu proceduru”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i da se išlo u redovnu proceduru i u dugu raspravu ponovo bi se bavili istim pitanjima kao i večeras.

“Ovo neće biti jedini amandmani jer su i poslanički klubovi već pripremili amandmane. Vjerujem da će ovo što smo uputili u parlamentarnu proceduru pretrpjeti izmjene, iako u ovom momentu ne mogu da kažem kolike će te izmjene biti”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je odbrana Dana Republike važnija od bilo kojeg zakona jer je Republika Srpska već funkcionisala prema nekom zakonu i funkcionisaće prema nekom drugom zakonu.

Cvijanovićeva kaže da joj je žao što u javnosti nisu dovoljno predstavljena sva pojašnjenja zakona i zahtjeva recimo poslodavaca da pauza ne mora biti plaćena ako se kompenzuje na neki drugi način kako su to poslodavci večeras obrazložili narodnim poslanicima.

“Mislim da je dijalog ključ svega”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da u Srpskoj očigledno nije moglo drugačije, jer nije bilo trećeg partnera za razgovor.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender