14. 05. 2021.
Od utorka poskupljuje nafta  na svjetskom tržištu

Od utorka poskupljuje nafta na svjetskom tržištu

Na početku sedmice nafta ponovo na nizbrdici

Američka “laka” nafta (WTI) za februarske isporuke pojeftinila je 34 centa na 37,76 dolara, dok je naftom tipa “brent” trgovano za 12 centi niže, po ceni od 37,77 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Cijene su prošle sedmice skočile nakon što su podaci o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte pokazali neočekivani pad, što je uticalo da nafta WTI poskupi za gotovo 10 odsto.

Vijest da će SAD nastaviti izvoz nafte poslije 40-godišnje zabrane takođe je pomogao da vrsta “brent”, koja važi za reper globalnih cijena “crnog zlata”, ostvari dobitke u trgovanju na Londonskoj berzi.

“Bez velikih privrednih novosti tokom nedjelje, koja će biti trgovački kratka zbog praznika, tržišta će biti usredsređena na sedmične pokazatelji Američke uprave za energetiku (EIA) o zalihama sirove nafte u SAD”, izjavio je šef azijsko-pacifičkog sektora Ernst & Јanga za naftu i gas, Sandživ Gupta.

Analitičari predviđaju da će EIA u srijedu objaviti još jedan izvještaj o padu američkih zaliha sirove nafte, što bi bio indikator povećanja tražnje u zemlji koja je vodeći svjetski potrošač tog energenta.

“Novi podaci o kontinuiranom smanjenu zaliha sirove nafte u SAD mogli bi da ojačaju cijenu WTI uskoro, a taj efekat bi mogao da se prelije i na ‘brent'”, rekao je Gupta.

Cijene nafte su pod pritiskom od 2014. godine, zbog zabrinutosti u pogledu stalne prekomjerne ponude u svijetu i slabe tražnje.

Investicioni analitičar iz kompanije “Filip Fjučers” u Singapuru, Danijel Ang, kaže da bi ukidanje američke zabrane na izvoz nafte moglo da pogorša situaciju, ohrabrujući proizvođače nafte iz škriljaca da povećaju proizvodnju.

“Budući da smo uvijek polagali nade u to da bi smanjenje proizviodnje u SAD moglo da ublaži preveliku globalnu ponudu, američko ukidanje zabrane na izvoz bi moglo da odloži oporavak cijena ‘crnog zlata'”, rekao je Ang.

SAD su uvele zabranu na izvoz nafte 1975. godine kako bi zaštitile američko snabdijevanje energijom, nakon što je arapski naftni embargo potresao američku ekonomiju, podsjeća Frans pres.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender