11. 05. 2021.
Narodna skupština RS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2016.

Narodna skupština RS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2016.

Narodna skupština danas o Prijedlogu zakona o radu; Savez sindikata najavio proteste

Pred poslanicima će se na sjednici, čiji je početak zakazan za 15.00 časova, po hitnom postupku naći i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da su rješenja, predložena u tekstu novog zakona o radu, mnogo bolja od rješenja u Zakonu o radu Federacije BiH i negirao navode Sindikata da je ovaj zakon pisao Međunarodni monetarni fond što pokazuje razlika u predloženim rješenjima Srpske i FBiH.

On je naveo da je poslovna zajednica bila kooperativna i učestvovala u razgovorima o zakonu, te da primjedbi Sindikata nije bilo zato što nisu htjeli dijalog.

“Zakon o radu je veoma bitna tema, posebno za radnike koje predstavlja Sindikat, a oni nisu našli za shodno da razgovaraju o ponuđenom materijalu”, rekao je Savanović.

Vladajuće političke partije u Republici Srpskoj smatraju da treba usvojiti novi zakon o radu, jer rješenja koja je donijela Vlada Srpske nisu usmjerena protiv prava radnika.

Predstavnici vladajućih stranaka navode da je Republici Srpskoj neophodan novi zakon u ovoj oblasti, jer je prethodni donesen prije 15 godina i jer su sve države u okruženju donijele novi zakon o radu.

Stav opozicije je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga o novom zakonu o radu, da on ne zadovoljava interese radnika, sindikata, poslodavaca, nezaposlenih, kao i da Vlada ovim zakonom dovodi Srpsku u poziciju da bude manje konkurentna za inostrane i domaće investiranje nego Federacija BiH.

Predstavnici opozicionih političkih partija smatraju i da Prijedlog zakona o radu ne bi trebalo po hitnoj proceduri razmatrati u Skupštini.

Savez sindikata najavio je za danas proteste u Banjaluci jer je, kako kažu, Vlada Srpske odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender