15. 05. 2021.
Počelo najatraktivnije zimsko takmičenje

Počelo najatraktivnije zimsko takmičenje

Počelo najatraktivnije zimsko takmičenje

Ovogodišnja turneja najboljih ski skakča biće održana po 64. put. Austrijanci su bili neprikosnoveni na njoj u prethodnih sedam godina, a ove sezone postoje nagovještaji da bi njihovoj dominaciji mogao da dođe kraj…

Za ski skakače je trofej na Novogodišnjoj turneji u rangu sa Kristalnim globusom u Svjetskom kupu ili olimpijskom medaljom. To samo po sebi govori o vrijednosti svega onoga što se tokom deset dana dešava u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu.

Turneja Četiri skakaonice je odavno više od sporta i tokom njenog održavanja ne postoji važniji sportski događaj nigdje u svijetu, i to apsolutno zasluženo. Novogodišnja turneja danas je počela u njemačkom Oberstdorfu, a već sutra najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gdje se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom slijedi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 3. januara, a potom i Bišofshofen tri dana kasnije, gdje dobijamo pobjednika turneje.

Pred početak turneje, kao glavni favorit izdvojio se mladi Slovenac Peter Prevc. Pored toga što je vodeći u generalnom plasmanu, Prevc je slavio na posljednja tri takmičenja, na kojima je praktično bio klasa za sebe, što mu daje veliko samopouzdanje. Slovenci nisu imali pobjednika Novogodišnje turneje još od Primoža Peterke 1997. godine i s pravom u Prevcu vide njegovog nasljednika.

Uz Prevca, glavi favorit je aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Zeverin Frojnd. Nijemac je ostvario dvije pobjede od početka sezone i na svojoj strani će imati publiku, ali je zanimljivo da uprkos tome od svojih 20 trijumfa nijedan nije upisao tokom Novogodišnje turneje.

Pored Prevca i Frojnda, u ovogodišnjem izdanju Svjetskog kupa najviše je pokazao Kenet Gangnes, koji predvodi novu generaciju norveških ski skakača. U samom svjetskom vrhu su i Јohan Andre Forfang i Danijel Andre Tande, o kojima se malo zna, ali zbog toga što nisu ni pod kakvim pritiskom ne treba isključivati mogućnost da zasijaju tokom Novogodišnje turneje.

Kao najbolji adut Austrijanaca pokazao se Mihael Hajbek, koji je prošle godine slavio u Bišofshofenu. Krafta ne treba zanemariti, pošto brani titulu, ali je izvjesno da Austrijanci prvi put poslije mnogo godina ne dolaze toliko jaki.

Od ostalih skakača, treba izdvojiti legendarnog Јapanca Norijakija Kasaija, koji ima više godina nego braća Prevc zajedno, ali svojim skokovima i dalje oduševljava sve ljubitelje. Lista kandidata za trijumf se tu ne završava, a to i čini posebnu draž ovog takmičenja.

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf
ponedjeljak, 28. decembar,  kvalifikacije
utorak, 29. decembar, takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
četvrtak, 31. decembar, kvalifikacije
petak, 1. januar, takmičenje
Insbruk
subota, 2. januar,  kvalifikacije
nedelja, 3. januar, takmičenje
Bišofshofen
utorak, 5. januar,  kvalifikacije
srijueda, 6. januar, takmičenje

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender