15. 05. 2021.

Fejsbuk prevare vrebaju – ne nasjedajte

Očigledno je da veruje, jer dobijamo mnoštvo komentara i pitanja u vezi s ovakvim načinom varanja korisnika u Srbiji i regionu.

Facebook je sjajan alat koji nam na lak način omogućava kontakt sa svima s kojima želimo da ga ostvarimo. Ipak, među Facebook stanovnicima, baš kao i uvek u životu, ima i onih koji ne zavređuju da ih poznajemo, u ovom slučaju lajkujemo, pratimo, podelimo njihove veze dalje…

Dakle, lančane poruke koje su svakodnevica Facebook-a, a koje ćemo upravo navesti, su uglavnom gluposti i nemojte ih lajkovati niti se pretplaćivati (follow) na iste. Nećete dobiti besplatan iPhone, ako lajkujete i podelite na svom profilu neku stranicu (neka se javi neko ko jeste i dokaže to – mi ćemo se javno izviniti), nećete dobiti crni super-automobil uradivši isto to, a nažalost – NEĆETE virtuelno dodeliti dinar, evro, a bogami ni dolar, ako prosledite i lajkujete sliku bolesne bebe. Zapravo, Facebook to neće učiniti, iako stranice tvrde upravo suprotno!

Facebook uglavnom ukida sporne stranice (prva dva slučaja) ili ignoriše pozive da uputi pomoć lajkovanim slikama (što je naš treći primer). U prva dva slučaja uglavnom se radi o brzom i masovnom skupljanju lajkova zarad prodaje te Facebook strane trećem licu. Oni “pokrenu” nagradnu igru, pozovu ljude da lajkuje i prati stranicu, kasnije promene naziv, opis i svrhu stranice i verovatno je prodaju ili zadrže za neke druge svrhe. Zašto biste bili deo svega toga?

Ako želite – budite, ali i na Facebook-u kao i u životu važi pravilo – nema ‘leba bez motike, zapamtite to! Nagradne igre na Facebooku imaju strogo propisane standarde i teško da to bilo koja stranica koja nema plavu oznaku može i sme da je organizuje. To vam je i savet – tražite plavu oznaku “štiklirano” i onda razmislite da li ćete igrati nagradnu igru. Pročitajte pravila nagradne igre, saznajte više o organizatoru, tražite dokaz o postojanju darodavca, bilo šta što može da vam potvrdi autentičnost nagradne igre…

Facebook JASNO ZABRANJUJE deljenje bilo koje stranice na Facebook profile učesnika igre, kao uslov učestvovanja u nagradnoj igri (E. Promotions 3.), a sve ove prevaresadrže uputstvo “lajkujte ov, ovu i ovu stranicu, pa podelite na svom profilu“.

(Mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender