15. 05. 2021.
Akcija SIPA zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Uhapšen bivši vođa Crvenih beretki u Doboju

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) rano jutros su u Doboju uhapsili Slobodana Karagića (63) zbog ratnih zločina nad bošnjačkim i hrvatskim civilima na području Doboja i Teslića.

Karagić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službe bezbjednosti Doboj, 1992. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Osumnjičenom se na teret stavlja da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, početkom maja 1992. godine, učestvovao u ubistvu najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u maju 1992. godine izvedene iz zatvora “Spreča” u Doboju.

Karagiću se na teret stavlja silovanje dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine, te rušenje džamije u naselju Miljkovac u Doboju.

Nakon hapšenja, Karagić će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender