15. 05. 2021.
Da li je Banja Luka grad sporta?

Da li je Banja Luka grad sporta?

Da li je Banja Luka grad sporta?

„Banja Luka je grad sporta“ – čulo se toliko puta, najčešće prilikom svečanih prijema za gradske sportiste ili u nizu obećanja na predizbornim skupovima. Krilatica je nastala zbog bogate sportske istorije grada, tačnije, zbog sjećanja na nju.

Pitali smo neke od sportskih radnika u gradu na Vrbasu, šta oni mislie: da li Banja Luka jeste, ili nije, grad sporta?

Brane Čovičković, predsjednik Ženskog košarkaškog kluba „Mladi Krajišnik“

„Banjaluka jeste bila grad sporta. Djelimično jeste i danas grad sporta kad se pogleda koliko sportskih klubova postoji, koliko ima raznoraznih sportskih manifestacija. Sport je dosta prisutan u gradu, to je tačno. Ali to više nije onaj sport koji donosi neke trofeje. Ništa više nije kao što je bilo prije.“

Slađana Golić, košarkaška legenda:

„Banjaluka je rasadnik talenata ali ti talenti odlaze vrlo rano. U mojoj generaciji se nije moglo otići u inostranstvo prije 28 godine. Treba obezbijediti uslove, a onda bi možda igrači odlazili kasnije, a imali bismo i kvalitetniju ligu. Prioritet moraju biti stariji klubovi, mora im se vratiti stara slava koju su imali. Nadam se da će zakon o sportu biti donesen što prije. Ne želim da grad okrene bilo kome leđa, smatram da će i Mladi Krajišnik i grad učiniti sve da se to riješi.“

Stadion sportskih igara

Draženko Ninić, trofejni kik-bokser:

„Banja Luka je nekad bila grad sporta. Počevši od Bokserskog kluba Slavija, pa rukometaša, fudbalera koji su osvojili kup. Smatram da trenutno medalju za Republiku Srpksu jedino mogu da donesu borilački sportovi: karate, kik-boks, jiu jitsu, boks malo teže i džudo malo teže. Mogu da dođu do Balkana. Banjaluka kao grad sporta je pao na dosta niske grane. Mnogo klubova se ugasilo. Nije sjajna situacija.”

Drago Karalić, košarkaški trener:

„Banjaluka će uvijek biti grad sporta. To znamo i iz proteklog perioda gdje je bilo i olimpijskih zlata. Banjaluka uvijek ima taj neki pozitivan naboj prema sportu. Djeca žele da se bave sportom. Djeca žele, ali jednostavno toj djeci se mora napraviti uslov da bi oni to još više zavoljeli i da bi ostali u tom sportu kao igrači, kao treneri, kao sudije, nebitno. Da jednostavno zavole sport.”

Bojan Božić, košarkaški trener:

“Ha, ha! To čujemo svake četiri godine pred izbore. Tad se spominje to da je Banjaluka grad sporta. Moje mišljenje, nažalost, je takvo da Banjaluka odavno nije grad sporta. Ako pogledamo samo probleme u FK Borac. Rukomet je malo oživio sada, ali i oni imaju sigurno problema sa opstajanjem kluba. Vidimo šta se dešava u našem gradu. Imali smo vojno igralište, to je srušeno. Tu smo imali dva košarkaška terena, dva rukometna, dva odbojkaška. Stadion za trčanje, trim stazu i sve ostalo. Jedan ogroman broj djece i rekreativaca je ostao bez baze koju je koristio desetinama godina unazad. Isto se desilo i sa takozvanim malim Borčevim stadionom – stadionom sportskih igara. To je bio pravi istorijski  spomenik  Banjaluke što se tiče sporta.  Srušen je i  napravljena je zgrada, a ništa nije napravljeno tj. neki dodatni tereni da se to nadomjesti. To je najveći problem. Djeca više nemaju gdje da igraju i da se bave sportom. Zbog toga, po meni, Banjaluka više nije grad sporta. Nažalost.”

U tabeli ispod možete vidjeti broj i značaj medalja koje su sportisti iz Banjaluke osvojili na svjetskim takmičenjima:

Banjalučani i medalje

(mojKontakt/N. Stanojević, S. Čičković)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender