13. 05. 2021.
Eva Ras uručila Gavranoviću Isidorina „Pisma iz Norveške“

Eva Ras uručila Gavranoviću Isidorina „Pisma iz Norveške“

Eva Ras uručila Gavranoviću Isidorina „Pisma iz Norveške“

Proslavljena srpska glumica Eva Ras uručila je danas gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću prvu objavljenu knjigu u novoj godini “Pisma iz Norveške i drugi putopisi” Isidore Sekulić, koju Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd objavljuje u okviru manifestacije “Književna staza Djeda Mraza”.

Eva Ras je rekla da kultura dokazuje da i mali grad može biti prvi i da se ne treba uvijek ugledati na metropole, poputa Pariza, Londona, Moskve i Njujorka.

“Јako sam ponosna što se ova manifestacija održava u Banjaluci, koja svake godine ima prvu objavljenu knjigu na svijetu i vaš grad je sad važniji od mnogih drugih”, istakla je ona.

Gavranović je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija “Književna staza Djeda Mraza” održava 16. put i što je glumačka veličina kao što je Eva Ras posjetila najveći grad Republike Srpske.

On je ovom prilikom Evi Ras poklonio i uzorak “Zmijanjskog veza” koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Direktor Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd Nikola Vukolić rekao je da su “Pisma iz Norveške i drugi putopisi” najljepši putopisi u srpskoj i evropskoj književnosti, dok su eseji Isidore Sekulić u samom svjetskom vrhu.

“Za ovu knjigu odlučili smo se jer se ove godine obilježava sto godina od smrti Petra Kočića, a niko tako nadahnuto i lijepo o njemu i njegovom jeziku nije pisao kao Isidora Sekulić”, rekao je Vukolić.

Prethodno su Gavranović i Eva Ras položili vijenac na spomenik narodnom tribunu i piscu Petru Kočiću u istoimenom banjalučkom parku.

U okviru manifestacije “Književna staza Djeda Mraza”, Zadužbina “Petar Kočić” svake godine 31. decembra u ponoć ispred spomenika ovom piscu u Banjaluci promoviše prvu objavljenu knjigu u svijetu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender