13. 05. 2021.
Bivši marinac: Pomogao sam da se stvori ID (VIDEO)

Bivši marinac: Pomogao sam da se stvori ID (VIDEO)

Bivši marinac: Pomogao sam da se stvori ID (VIDEO)

Bivši pripadnik mornaričke pešadije SAD Vinsent Emanuel objavio je tekst o svojoj službi u Iraku u kojem je izjavio da je pomagao u stvaranju Islamske države.

Bivši vojnik se prisjeća kako su se njegovi saborci obraćali običnim Iračanima. On opisuje noćne racije, priča kako su ljude hvatali i zarobljavali, vezivali im ruke, stavljali na glavu plastične kese, a kroz nekoliko dana ili mjeseci puštali, vozeći ih daleko od njihovih domova.

Vinsent Emanuel smatra da se usljed ovakvih akcija SAD u Iraku i pojavila ID.

“U članku sam opisao događaje čiji sam svjedok bio svakodnevno u Iraku u vrijeme svog drugog angažmana. Moji saborci su ubijali nevine, mučili nezaštićene civile, uništavali njihovu imovinu i unakažavali mrtva tijela. Oni su prelazili automobilima preko mrtvih tijela, smijali se i fotografisali ih. Duboko u sebi sam shvatao: ovo što vidim nije ispravno, to je nemoralno, nepravedno i nezakonito. Pored toga, razumio sam da nas čekaju ozbiljne posljedice… I sada imamo Islamsku državu. Najvažnija stvar koju treba da shvate stanovnici SAD i Zapada jeste da smo upravo mi izvor ovog nasilja i haosa”, rekao je bivši marinac za RT.

Teroristička organizacija ID je već proširila svoj uticaj na veliki dio teritorije Bliskog istoka, a veruje i da polaže pravo na neke delove Severne Afrike. Poznato je da su se mnogi borci ID-a u prošlosti borili protiv vojnika zemalja NATO-a koji su okupirali Irak.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender