11. 05. 2021.
Kasni li vam 13. plata?

Kasni li vam 13. plata?

Kasni li vam 13. plata?

U sjećanjima starijih generacija živi jedan mit koji kaže da su plate bile dobre, redovne i da ih je bilo i više nego mjeseci u godini.
Kada živim pripadnicima tih generacija postavite pitanje: sjećate li se i da li ste dobijali trinaestu platu? Slijedi nostalgičan osmjeh i očekivan i već dosadan nastavak: „eh da vi znate kako je nekad bilo. Kada Incel, Vrbas, Jelšingrad i Čajevec dobiju platu, u pola kafana i restorana u gradu nestane pića i hrane.”

„Uplusaju se“, što bi rekla naša generacija. Može djelovati neumjesno – priča o „13. plati„ u vremenu u kojem se dohodak, bilo kakav, smatra srećnom polaznom osnovom za životarenje.

„Da smo malo više ljudi, sada bi imali više od trinaeste plate. Da smo malo više ljudi narod Republike Srpkse bi imao nekoliko stotina miliona KM dobiti od rudnika, imao bi dobit od termo i hidroelektrana, prodavali bismo, a ne uvozili vodu, ne bismo uvozili hranu već prodavali našu, a pogotovo bismo iskoristili fenomenalne ljudske resurse. Sada za narod nema plate nikako, a za par pojedinaca ima, ne samo trinaesta, već 13-milijardita plata”, kaže Ognjen Jugović, sekretar Udruženja malih akcionara, koji godinam bitke bije za prava svojih kolega i sjeća se rada u nekadašnjim firmama.

Na taj broj 13 – izraz uzajamnog poštovanja poslodavca i radnika – kod nas će se i prvi i drugi samo nasmijati. Upravo takva reakcija dolazi od jednog prosvetnog radnika kojem smo postavili pitanje kada će nas voditi na piće, jer oni mora da imaju tu srećnu platu, nesrećnog broja.

„Naravno da nemamo” – dodao je i nastavio se smijati.

“Ma kakva trinaesta, jedva da idu i redovne”, priča jedan udarnik zaposlen u fabrici namještaja.

Istina – nema godina 13 mjeseci pa da bude toliko plata.

Mladen iz Banjaluke, dizajner u jednoj uspješnoj firmi kaže da je za 13 platu čuo od roditelja nekada radnika jugoslovenskih preduzeća:

„Mi imamo neku godišnju nagradu ali nije plata. Prije je to bilo za rođendan firme sad prebace na kraj godine. Mi nekad imamo bonus za djecu kad se rode, imaš nekih 400KM da ti kupe nešto i za Novu godinu imaju paketiće I igračke u vrijednosti 100KM po djetetu. Što se tiče 13.plate za radnike kod nas u BiH je više 13. palata za vlasnike firmi, a za 13. platu sam čuo samo u Državnom poslu.”

Ako neko dobro “stoji” u poslovanju, to su domaće IT kompanije. Neki od “programera” sa kojima smo pričali kažu da nemaju trinaestu platu ali imaju regres dva puta godišnje.

Novinare bolje da ne pitate.  „Trinaesta plata, regres, zimnica – ja sam za to sve mnogo puta čuo ali samo otprilike zamišljam šta bi moglo biti”, kaže Dušan, vojnik takozvane sedme sile.

Inače, često dolazi do zabune između regresa i trinaeste plate. „Za razliku od trinaeste plate, regres je zakonska obaveza i tretira se kao dodatak za odmor”, izjavio je nedavno Predrag Zgonjanin iz Unije udruženja poslodavaca RS. Predsjednica Vlade RS, nedavno je takođe istakla da za razliku Zakona o radu u FBiH, naš novopečeni zakon zadržava plaćanje minulog rada i pravo na regres.

Ipak, mnoga preduzeća isplaćuju trinaestu platu. I to nisu samo ona – kako bi se na prvu pomislilo – na budžetu, koja pretjeruju i sa „redvonim“ platama pa i trinaesta nije problem, već tu ima „privatnika“ koji dobro posluju, imaju fer odnos prema radnicima, kao i oni prema njima. Imena tih firmi rijetko se spominju u javnosti, nisu akteri afera i priloga u dnevnicima, u ratu oko Zakona u radu, jednako drhte i oni i njihovi radnici, kada gledaju kuda vode politika i birokratija koja jaše na njenim leđima. Nezvanično saznajemo u Privrednoj komori da postoje firme koje isplaćuju trinaestu platu, ali ne pričaju mnogo o tome jer se plaše inspekcija i ostalih koji bi im se natovarili na glavu. Neke ne daju baš trinaestu platu, ali daju neki iznos približan plati povodom kraja godine i uspješnog poslovanja

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata, rekla nam je da o toj temi više znaju u svakom granskom sindikatu ponaosob, ali kada smo zvali, sindikatlije su bile u jeku priprema za protest koji se održao u ponedjeljak.

Prema posljednjem istraživanju koje je obuhvatilo temu o platama, a koje je i jedino te vrste u BiH kako navode na portalu Posao.ba, utvrđeno je da “71 odsto radnika nikad nije dobilo poklon od poslodavca u vidu finansijske stimulacije ili prazničnog poklona.”

Srećna vam nova godina i plata.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender