15. 05. 2021.

Šta su ministri obećali za novu godinu

Život građana u Srpskoj trebalo bi da bude mnogo bolji u 2016. godini, barem ako je suditi po obećanjima iz Vlade. Poneseni možda i prazničnom atmosferom, većina ministara obećava da će se za to i pobrinuti, svako u svom resoru.

Ministar rada već ima planove.

“Prioritet je praktično usvajanje strategije zapošljavanja od 2016-2020. godine na kojoj radimo, koja je ozbiljna strategija. Zavod za zapošljavanje je u našoj nadležnosti, Fond PIO je prešao na trezor, dakle mnogo toga ima što je prioritet, ali mi ćemo napraviti raspored prioriteta”, otkriva Milenko Savanović, ministar rada u Vladi RS.

Dok se hiljade nezaposlenih u Srpskoj nada da bi ove godine konačno moglo da nađe posao, oni koji rade voljeli bi i veću platu. Upravo njih je najviše obradovalo obećanje koje je već dala premijerka.

“Vlada je opredijeljena da se poveća najniža plata. Došlo je vrijeme da se najniža plata poveća u Republici Srpskoj i to ćemo zajedno sa našim partnerima socijalnim, poslodavcima i Sindikatom ispregovarati”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Ako je suditi po najavama iz resornog ministarstva, nova radna mjesta mogla bi da se otvore u oblasti energetike. Ministar Petar Đokić obećava da će raditi na privlačenju investitora u Srpsku. Potrudiće se da im obezbijedi olakšice u poslovanju.

“Ja ću kao svoj prioritet imati da nastavimo aktivnosti započete u ovoj godini na jačanju sektora energetike, na izgradnji novih energetskih objekata koje bi gradili i koncesionari kojima smo dali koncesije, ali i Elektroprivreda RS da ove godine bude vidljiv nosilac izgradnje objekata putem kojih bi prizvodili nove količine električne energije”, najavljuje Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da će ove godine poraditi na donošenju Zakona o dječijoj zaštiti i zdravstevnom osiguranju.

Iz resora pravde obećavaju nastavak strukturalnog dijaloga. Za ispunjavanje bogatog spiska želja imaju 12 mjeseci. Za neke možda i manje ako odluče da ih ispune prije lokalnih izbora.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender