15. 05. 2021.
Tragični pružni prelaz ”trinaesta”: Dvije nesreće za mjesec dana

Tragični pružni prelaz ”trinaesta”: Dvije nesreće za mjesec dana

Tragični pružni prelaz ”trinaesta”: Dvije nesreće za mjesec dana

Tragična nesreća dogodila se danas na pružnom prelazu koji zovu “trinaesta”, kod Prijedora.

“U sudaru automobila “audi” i voza na pružnom prelazu “trinaesta” u Prijedoru poginuli su supružnici iz Novog Grada čiji su inicijali R.V. /42/, vozač, i D.V. /39/, suvozač, rekli su u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor. Teško su povrijeđeni lice čiji su inicijali E.A. /38/ iz Kostajnice i njen devetogodišnji sin, koji su prevezeni u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci. Prema nezvaničnim informacijama, poginuli su Refik i Denisa Veletanlić, a teško povrijeđena je Edisa Agarević, prenosi Srna.

Ovaj pružni prelaz gotovo svake godine odnosi ljudske živote. Branka Desnica iz Brezičana kod Prijedora 6. decembra prošle godine je uspjela da iskoči iz automobila koga je smrskao voz na istom tom mjestu.

Branka je krenula na posao i polako vozila zbog magle. Kad je već bila na prelazu ugledala je voz. Sirena upozorenja iz lokomotive toliko je prepala da joj se ugasilo auto.

“Nisam imala vremena ponovo da ga upalim, mislila sam da ga cimnem, ni to nisam uspjela. Otvorila sam vrata i izašla dva koraka iza auta. Tad je naišao voz, udara u auto i vuče ga pedesetak metara. Voz je stao, auto je uništeno. Srećna sam što sam živa”, ispričala je tada ATV-u.
Iz “Željeznica” je 2013. najavljeno da bi problem pružnog prelaza “trinaesta” u Prijedoru, trebalo da bude riješen početkom 2014. godine, ali se to nije desilo iako smo prekjuče proslavili i početak 2016. godine.

Jedno od rješenja je da na prelazu budu postavljeni automatski polubranici koji se nailaskom voza spuštaju, a prolaskom voza podižu. Neophodno je uređenje raskrsnice koja je izuzetno komplikovana za usklađivanje drumskog i željezničkog saobraćaja.

Na pružnom prelazu “trinaesta” postoji znak stop i andrejin krst. Mještani godinama apeluju da se stavi bilo kakva rampa ili neka druga vrsta oznake i prepreke koja bi spriječila buduće nesreće.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender