15. 05. 2021.
Snijeg i nanosi otežali saobraćaj

Snijeg i nanosi otežali saobraćaj

Saobraćaj otežan zbog snijega

Svi putni pravci u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su prohodni, ali se zbog snježnih padavina saobraćaj odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Vozila saobraćaju po mokrim, klizavim i u višim dijelovima djelimično zasnježenim kolovozima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve nalaze se na terenu i čiste kolovoz, a vozačima se skreće pažnja na obaveznu upotrebu zimske opreme.

Iz AMS upozoravaju vozače na mogućnost odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina. Učestalih odrona ima na putnim pravcima Jablanica – Mostar – Doljani, Stolac – Neum, Jajce – Banjaluka i Turbe – Kneževo – Karanovac.

Na mjestima gdje se izvode radovi saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog zbog čega je na magistralnom putu Brčko – Bijeljina u naselju Gredice izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. Režim saobraćaja izmijenjen je i na dionici puta Brčko – Lončari, u naselju Gorice.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje, prema granici sa Crnom Gorom, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka – Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Prnjavor, u mjestu Lišnja.

Na dionici regionalnog puta dionica Vijaka dva – Razboj u toku je sanacija klizišta zbog čega vozila saobraćaju jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila. Na istoj dionici preko mosta u Dragalovcima zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na dionici auto-puta Prnjavor – Doboj.

Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš – Mitrovići zbog rekonstrukcije i sanacije gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže vozila saobraćaju jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom vozila saobraćaju i na regionalnim putnim pravcima Ukrina – Vijaka, u Vijačanima, te putu Karanovac – Mitrovići.

Na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača zabranjen je saobraćaj za vozila čija masa prelazi tri i po tone i za autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika ad. Holding “Drinatrans” Zvornik.

U Federaciji BiH radovi se izvode na putevima Jablanica – Prozor, Stup – Rajlovac, na širem području Mostara, petlji Blatuša u Zenici i magistralnim putem Sarajevo tranzit.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Iz AMS podsjećaju da je na snazi zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske od 12.00 časova 6. januara do ponoći 7. januara, te 9 januara.

Zabrana se ne odnosi na prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender