18. 05. 2021.
Patrijarh Irinej služio moleban za prestanak nevremena

Patrijarh Irinej služio moleban za prestanak nevremena

Patrijarh Irinej pisao papi zbog kanonizacije Stepinca

Srpski patrijarh Irinej rekao je da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacisičkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca.

Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spašavao Srbe i Јevreje u Drugom svjetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim, pišu beogradski mediji.

Poglavar SPC-a rekao je  da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti.

“Mi smo kazali ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca”, kazao je patrijarh.

Poglavar SPC je dodao i da se nada odlasku u Vatikan tim povodom.

“Izražavamo želju za posjetu povodom prijedloga pape Franje da se formira komisija u slučaju Stepinac i razmotri geneza svih događaja Srba i Hrvata iz tog perioda”, rekao je srpski patrijarh.

Hrvatski Јutarnji list juče je objavio pisma srpskog patrijarha i ocijenio da je zbog njih kanonizacija Stepinca dovedena u pitanje i da Vatikan neće preskočiti argumente SPC-a koji se tiču Stepinčeve ratne prošlosti.

“Mi vas, Vaša svetosti, molimo da pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skinete s dnevnog reda i prepustite nepogrješivom sudu Božjem”, naveo je patrijarh Irinej u prvom pismu upućenom papi Franji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender