15. 05. 2021.
Traži se neko ko se nije tetovirao

Traži se neko ko se nije tetovirao

Traži se neko ko se nije tetovirao

U posljednjih nekoliko godina tetovaže su sve aktuelnije na našim prostorima.

Muškarci, žene, mladi pa čak i stari ne libe se ući u salon za tetoviranje i napraviti crtež na tijelu. Tetoviranje  je postalo svjetski trend.

Aleksandar Šobot, jedan od tatu majstora i vlasnik salona za tetoviranje u Banjoj Luci rekao nam je kako u posljednje vrijeme ima sve više posla. Razbijen je tabu oko toga, jer prije se mislilo da se tetoviraju samo ljudi koji su sa druge strane zakona. Danas je sve postalo normalno što govori i činjenica da njegove mušterije čine osobe od 18 do 60 godina.

„Najviše se tetoviraju slova i imena, muškarci najviše rade tetovaže na nadlakticama, podlakticama dok se žene odlučuju za stomak i kukove. Cijena tetoviranja kreće se od 50 KM pa nadalje, a sama cijena zavisi od komplikovanosti i veličine tetovaže”, kaže Šobot.

Jedan stariji sagovornik rekao nam je da su tetovaže i ranije bile prisutne ali znatno oskudnije. Uglavnom su ih imali vojnici, a žene skoro pa da ih i nisu imale.

Dr Alma Kovačević – Tucek , sekretar udruženja dermatovenerologa Republike Srpske objasnila nam je prednosti i mane tetoviranja.

„Tetoviranje predstavlja unoštenje stranih supstranci u tijelo i može dovesti do niza problema. Usljed upotrebe igle koja nije sterilna može doći do infekcije, gnojenja, bakterija, hepatitsa itd. Takođe je prisutna i alergijska reakcija“, navodi doktorica.

Ona kaže da nema zakonske regulativne o pigmentima koji se primjenjuju pri tetoviranju iako postoje dozvoljeni i štetni pigmenti te dodaje da bi osoba koja se tetovira trebala tražiti spisak pigmenata koji su korišteni u slučaju problema sa zdravljem.

„Dugotrajno dejstvo na organizam tetovaža nije ni poznato, neki od pigmenata ne ostaju samo pod kožim nego završe i u organizmu“, upozorava dr Kovačević-Tucek.

Kada je riječ o skidanju tetovaža one se ne mogu nikada skinuti do kraja. Na dijelovima kože na kojima je bila tetovaža dolazi do promjene boje kože, mogu nastati i ožiljci, a uklanjanjem tetovaže ona se može samo očistiti sa kože ali ne i iz organizma.

Dr Alma

 

Vlasti u Frajbugu su još 2010. alarmirale javnost: od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance. Polovina tih supstanci su opasne po zdravlje, dijelom izazivači raka, kao na primjer fenol, nitrosamini i aromatični amini.

(mojKontakt/Slaviša Đurković)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender