13. 05. 2021.
Vlada ukinula “monopol” Savezu sindikata

Vlada ukinula “monopol” Savezu sindikata

Vlada ukinula “monopol” Savezu sindikata

Savez sindikata više nije ekskluzivni zastupnik radnika u socijalnom dialogu. Još jedan udarac Ranki Mišić vladajući su zadali u samom finišu usvajanja Zakona o radu. Iako to nije stajalo u radnoj verziji, u konačnom prijedlogu usvojen je amandman kojim se reprezentаtivnim sindikаtom nа nivou Republike smаtrа onaj u koji je učlаnjeno minimalno 5 odsto od ukupno zаposlenih.

Taj prag do sada je iznosio 20 odsto. Novonastalu situaciju Ranka Mišić nije htjela da komentariše. Zato su u Konfederaciji sindikata Obrada Belenzade naročito zadovoljini i već se spremaju da sa Vladom zaključe opšti kolektivni ugovor.

“Mislim da je ispravljena jedna greška koja je napravljena mnogo ranije kada su donošene izmjene i dopune zadnjeg zakona o radu. Imate jednu nelogičnost da partija ulazi u parlament sa 3 odsto glasova, a da sindikat ne može pregovarati sa pet odsto.Do sada nismo imali tako nešto i kolege iz Saveza sindikata su smatrali da su bogom dani i da mogu raditi šta hoće”, kaže Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata.

Stupanjem na snagu novog zakona o radu svi postojeći kolektivni ugovori prestaju da važe. Zato u Vladi pozivaju sve reprezentativne sindikalne organizacije na pregovore o opštim, granskim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima. Ministra Milenka Savanovića ne brine mnogo da li će se Ranka Mišić odazvati. Usvojili su amandman onih koji žele da pregovaraju.

“To su predložili ovi iz sindikata energetike naftne industrije konfederacija rudari ima tu elemenata.Mi praktično nismo ni imali zastupljen reprezentativni sidnikat iz realnog sektora iz privrede. Ovo je uglavnom sve bilo javna uprava školstvo zdravstvo ti koji su budžetski korisnici”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ukoliko Savez sindikata ostane isključiv ministar rada ne brine se puno, jer više problema ne bi trebalo biti ni oko zaključenja granskih kolektivnih ugovora. I prag reprezentativnosti granskih sindikata spušten je sa sadašnjih 20 na 10 odsto. Tako će se i u Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu ubuduće više pitati.

“Po starom zakonu on je tretirao kada ima više reprezentativnih sindikata ko je većinski i taj je bio na neki način favorizovan kao konačan pregovarač. U ovom slučaju to više nije svi oni koji ispunjavaju 10 odsto kada je grana u pitanju svi oni su reprezenativni i ravnopravni kada je pregovaranje u pitanju”, rekao je Željko Šukalo predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu.

Ukoliko Savez sindikata u nastavku borbe za prava radnika ne bude bio aktivan, Šukalo uvjerava da će sami krenuti u pregovore s Vladom. Pokušaće, kaže, da dogovore uslove dopunskog rada, otpremnine, regrese i sve druge naknade koje prestaju da važe stupanjem na snagu novog zakona o radu.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender