14. 05. 2021.
Borci gube strpljenje: Sami će graditi spomen obilježje

Borci gube strpljenje: Sami će graditi spomen obilježje

Borci gube strpljenje: Sami će graditi spomen obilježje

Uvjereni su da je Vlada sama sebi dala prevelik zalogaj – plan da izgradnja spomenik kompleksa u centru Banjaluke košta više od 15 miliona maraka je prenaduvana. Može se to, tvrdi predsjednik banjalučkog udruženja, izgraditi i sa manje para. Ukoliko borci od Vlade preuzmu palicu, to bi lako moglo da znači da se priča, koju vlasti obećavaju godinama, vrati na početak. A to znači novi projekat, možda čak i nova lokacija.

“Ako ne bude Vlada gradila centralno onda ćemo biti prisiljeni da sa gradom gradimo gradsko spomen-obilježje jer je u tom kompleksu bilo predviđeno da tu bude i spomen soba poginulim borcima grada Banjaluke što je logički”, rekao je Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka.

Rezervni plan podržava i gradonačelnik. Zeleno svjetlo Slobodan Gavranović je borcima dao na prijemu povodom proslave Dana Republike. Kaže da kašnjenje više nije njegov problem. Projektna dokumentacija odavno je završena. Baš kao i imovinsko pravni odnosi oko spornog objekta na čijem mjestu bi trebalo da bude izgrađen dio kompleksa. Odugovlačenje Vlade Srpske čak je poremetilo i gradonačelnikove poslovne planove.

“Taj objekat se može srušiti istog časa kada Vlada odluči da to ide a sada ga možemo staviti u komercijalne svrhe jer je besmisleno da stoji prazan”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Obećanja o izgradnji centralnog spomen obilježja u Banjaluci borci slušaju godinama. Još 2008. godine znalo se kako će spomenik izgledati. Obećanja vlasti ostala su dokumentovana u člancima, objavljenim uglavnom u izbornim godinama.

Jedan od tekstova datira iz januara 2014. godine tada je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštine Duško Milunović obećao izgradnju prve faze spomen obilježja.

Ministar Milenko Savanović ne bi o datumima ali ipak poziva na strpljenje. I sam priznaje je da je 15 miliona previše ali tvrdi da niko, pa ni borci, ne mogu da uslovljavaju Vladu. Spomenika će, kaže, biti ali tek kada svi zajedno utvrde kako da ga izgrade za manje para.

“Nije bitno da li će biti revidiran postojeći projekat ili izgrađen novi projekat. Suština je u tome da idemo ka rješenjima koja će koštati manje novca”, ističe Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Kakav god dogovor bio, jedno je jasno – dvadeset godina od završetka rata Vlada Republike Srpske još nije izgradila spomen obilježje poginulim borcima vojske Republike Srpske. Ako je suditi po odgovoru ministra – obećanja i definitivno ulaze u treću deceniju.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender