15. 05. 2021.
Ostoja Marković, pastir iz Branešaca: Jagnjad od mećave sklanjam u šator

Ostoja Marković, pastir iz Branešaca: Jagnjad od mećave sklanjam u šator

Ostoja Marković, pastir iz Branešaca: Jagnjad od mećave sklanjam u šator

U selu Branešci kod Čelinca, jedan od najstarijih nomada u našim krajevima zatrpan je u snijegu sa svojim stadom od hiljadu ovaca. Ovakvu nevolju, kaže, nije upamtio za 50 godina, koliko se bavi ovim poslom.

U protekla dva dana ojanjilo mu se više od 60 ovaca, a uz ovakve vremenske prilike ostao je potpuno paralisan. Neraščićeni putevi bili su problem i za našu ekipu, koja se jedva probila do zavijanih Branešaca.

I dok je gotovo čitava Republika Srpska okovana snijegom, drugačija slika nije ni u selu Branešci. Visok snijeg, niske temperature, a na prvi pogled idilični prozori, za Ostoju Markovića predstavljaju samo još jedan dodatni problem.

Doći do Ostoje Markovića, nepristupačnim putem prekrivenim snijegom, danas nije bilo ni malo lako. Već dva dana blokiran je u snijegu sa svojim stadom od hiljadu ovaca. Kaže da je sličnu situaciju imao i devedesetih godina prošlog vijeka. Pedesetogodišnje iskustvo jedino je u što može da se pouzda da bi sačuvao stado.

– Kružio sam okolo da bi sačuvao travu oko mjesta u kojem budem. Ovce se počele janjiti, uhvatila me zima. Zahvaljujem se mještanima koji donose hranu i meni i mojim ovcama, istakao je Marković.

U šali krivi meteorologe koji mu, kako kaže, nisu najavili ovolike sniježne padavine. Posao, kojim se bavi od 1966. godine, nije nimalo lak. I po suncu, i po snijegu, Ostoja gotovo cijeli dan radi na otvorenom. Priznao nam je da lijekove nije koristio još od vojske, a u ove hladne dane, njegov glavni medikament je domaća rakija.

Mještani Branešaca pomažu mu koliko mogu, ali ne žele da se hvale. I po nekoliko puta dnevno dovoze mu sijeno da bi prehranio ovce dok snijeg ne okopni. Za jagnjad koja teže podnose niske temperature Ostoja ima rješenje – grije ih u šatoru. Za kraj nam je rekao da će se svima odužiti na ljeto, kada će proslaviti jubilej, pola vijeka nomadskog rada.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender