15. 05. 2021.
Vladika Hrizostom: svijet nije fikcija, nego rezultat svih ljudskih egoizama i tvrdoglavosti

Vladika Hrizostom: svijet nije fikcija, nego rezultat svih ljudskih egoizama i tvrdoglavosti

Vladika Hrizostom: svijet nije fikcija, nego rezultat svih ljudskih egoizama i tvrdoglavosti

Njegovo preosveštensto episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poželio je u Božićnoj poslanici mir Božiji i radost u porodici, državi i svijetu.

“Želimo da radost jedinstva sa Hristom Gospodom osjetite u srcima, dušama i u životu vašem i neka ta radost razagna tmurne oblake savremenosti koji nastaju zbog sve većeg odvajanja svijeta od Boga”, rekao je vladika Hrizostom.

Prema riječima vladike Hrizostoma, svijet nije fikcija, nego sumarni rezultat svih ljudskih egoizama i tvrdoglavosti, a burni i stravični događaji širom svijeta unose nemir.

“Uznemiruju nas slike stravičnih zločina i nečovječnih postupanja prema nejakima, slabima i obespravljenima, zbog toga dižimo glas protesta i otpora nečovječnosti i nehumanosti na Kosovu i Metohiji, Siriji, Iraku i širom Bliskog istoka koji i jeste kolijevka spasenja”, poručio je vladika Hrizostom u poslanici.

On je uoči velikog i svespasenskog praznika Božića pozvao na molitvu Bogomladencu Hristu da iznova izvede svijet iz sunovrata u koji je krenuo, te poželio da Gospod umiri uznemirena srca ljudska.

“Crkva Hristova u kojoj jesmo, sveta zajednica u kojoj se kao u lađi spasavamo od burnih valova ovoga svijeta upravo je dobila svoj početak u tajni ovaploćenja i rođenja Gospoda Isusa Hrista”, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

Upućujući božićni pozdrav: “Mir božiji – Hristos se rodi”, vladika Hrizostom je poručio – “Složimo se, obožimo se i umnožimo se!”

“Složimo se kao braća i sestre oko Hrista Gospoda koji nas sve jednako voli i ljubi!Da se obožimo znači da primimo Hrista Gospoda u sebe i da postanemo bogonosci!Umnožimo se blagodaću rađanja koje je sam Gospod blagoslovio zapovjedivši prarodioteljima Adamu i Evi: `Rađajte se i množite, napunite zemlju i vladajte njome`”, poručio je vladika Hrizostom.

On je podsjetio da slavljenje Božića nije, kako neki govore “samo običaj”, već objavljivanje i potvrđivanje istine o rođenju sina Božijeg i sina čovječijeg Isusa Hrista, što je suština ovog praznika i božićnjeg slavlja i veselja.

“Mir koji vam želimo je mir Božiji koji se daje kao blagoslov, a koji nije od čovjeka niti od ljudi, već od samoga Boga, koji jeste i koji dolazi k nama. To je onaj iskustveni mir svetih proroka Starog zavjeta i svih svetih njegovih kroz sve vijekove”, zaključio je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom u Božićnoj poslanici koju je pročitao u Episkopskom dvoru u Bijeljini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender