14. 05. 2021.
Obama se rasplakao zbog oružja

Obama se rasplakao zbog oružja

Obama se rasplakao zbog oružja

Američki predsjednik Barak Obama, u veoma emotivnom govoru pri kojem su mu krenule i suze, sunarodnicima iznio niz mjera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u SAD, koristeći svoja predsjednička ovlašćenja u odsustvu zakonskih izmjena koje je zatražio od Kongresa.

Obama je, u obraćanju iz Bele kuće, pozvao Amerikance da se “probude” pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u SAD odnese desetine hiljada života.

Američki predsjednik je u suzama podsjetio kako je 20 učenika osnovne škole ubijeno u pucnjavi pre tri godine u Njutaunu u Konektikatu.

“Svaki put kada pomislim na tu djecu, poludim. Zato svi mi moramo da zatražimo od Kongresa da bude dovoljno hrabar da se suprotstavi lažima oružanog lobija”, istakao je predsjednik SAD.

Obama je upozorio da se američkom oružanom lobiju ne sme dozvoliti da blokira akciju vlade.

“Oružani lobi možda u ovom trenutku drži Kongres kao taoca, ali ne može da drži kao taoca cijelu Ameriku”, naglasio je američki predsjednik.

Obama je napomenuo da nove mjere ne predstavljaju “zavjeru s ciljem da se svakome oduzme oružje” i izrazio uvjerenje da se mogu pronaći načini da se smanji oružano nasilje u skladu sa Drugim amandmanom, odnosno ustavnim pravom na nošenje oružja.

“Problem je što neki prodavci oružja operišu pod drugačijim pravilima”, zaključio je Obama.

Ovim mjerama, predsjednik SAD nastoji da zaobiđe Kogres u kome većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja.

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim mjerama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsjednik SAD, koji je ušao u posljednju godinu svog mandata, planira da proširi kontrolu prodaje oružja time što će da prinudi prodavce da se u većem broju registruju kao prodavci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja.

To se prije svega odnosi na neregistrovane prodavce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i onlajn, kao i na kupovinu oružja preko posrednika.

Druge mjere obuhvatiće bolje obaveštavanje o izgubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender