12. 05. 2021.
Beskućnik Salah Ali napadač na policijsku stanicu

Beskućnik Salah Ali napadač na policijsku stanicu

Beskućnik Salah Ali napadač na policijsku stanicu

Muškarac koga su pripadnici francuske policije ubili jutros prilikom pokušaja da sa nožem u ruci uđe u policijsku stanicu u Parizu identifikovan je kao Salah Ali, rođen u Maroku.

Ali (21) je, kako je saopšteno, nosio papir sa zastavom Islamske države kao i lažni eksplozivni prsluk, a prilikom napada je uzvikivao “Alahu ekbar”.

Izvori bliski istrazi rekli su agenciji AFP da je on 2013. bio osuđen zbog pljačke.

Istražitelji su utvrdili po otiscima prstiju da je reč o Salahu Aliju – osuđenom prestupniku i beskućniku. Rođen je u Maroku 1995.

Kako je Rojters preneo, on je kod sebe imao parče papira sa zastavom ID i natpis na arapskom o preuzimanju odgovornosti za napad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se vjeruje da je on bio sam i da u pokušaj napada niko drugi nije uključen.

Prethodno je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog izvora u francuskoj policiji, javio da je on na sebi imao lažni prsluk.

“Čovjek je imao prsluk, ali je bio lažan. Jedinice za deaktiviranje bombi su utvrdile da je (prsluk) bio lažan”, naveo je neimenovani izvor.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnih poslova ranije je izjavio da je ubijeni napadač možda nosio eksplozivni prsluk kada je ušao u policijsku stanicu uzvikujući “Alahu akbar”.

AFP je ranije preneo izjavu očevica da su se u ulici Gut dor čula “dva do tri pucnja”, a da je ulicu potom blokirala policija.

Napad se odigrao na godišnjicu napada na kancelariju satiričnog magazina Šarli Ebdo i samo nekoliko minuta pošto je francuski predsjednik održao govor u Parizu povodom obilježavanja te godišnjice.

Oland je rekao da će “teoristička prijetnja” nastaviti da opterećuje Francusku i pozvao na bolju saradnju francuskih službi bezbjednosti kako bi se spriječili teroristički napadi.

“Suočeni sa ovim protivnicima, važno je da svaka služba – policija, žandarmerija, obavještajci, vojska – rade u savršenoj harmoniji, uz najveću moguću transparentnost i dijele informacije koje su im na raspolaganju”, rekao je Oland.

U govoru pripadnicima policije zaduženim za zaštitu zemlje od novih napada, Oland je rekao da vlada donosi nove zakone i jača mjere bezbjednosti, ali da je rizik od terorizma još visok.

U terorističkom napadu na sjedište Šarli Ebdoa 7. januara prošle godine poginulo je 11 zaposlenih i jedan policajac, a dvodnevno krvoproliće u regionu Pariza završeno je bilansom od 17 mrtvih, među kojima su bila tri policajca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender