12. 05. 2021.

Otvara se južno krilo Kliničkog centra na Paprikovcu

Banjaluci će danas biti otvoren novosagrađeni objekat Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Svečanosti otvaranja novosagrađenog objekta Južnog krila prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Početak svečanosti predviđen je za 12.00 časova.

Predsjedavajući Tima za praćenje realizacije ugovorenih radova na završetku izgradnje centralnog dijala Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske doktor Zoran Aleksić rekao je da je riječ o nasavremenijoj poliklinici koja se otvara na Balkanu.

“Ovo je prva `pametna` zgrada u zdravstvenom sostemu Srpske po tome što su svi sistemi – telekomunikacija, informatika, grijanje, hlađenje, električna energija i slično kontrolisani s jednog mjesta, čime se obezbjeđuje apsolutna sigurnost za korisnike zgrade i maksimalna ušteda energije”, rekao je Aleksić Srni.

On je dodao je ukupna veličina objekta Južnog krila 12 hiljada metara kvadratnih, a da će u njemu biti smješteni ambulantni pogoni Oftamologije i Otorinolaringologije, centralni dio Labaratorije, Gastroenterologija, Neurologija, Onkologija, prijemna neurološka ambulanta, prijemna internistička ambulanta, prijemna onkološka ambulanta, te Kardiologija i sva kardiološka dijagnostika.

“Nuklearna medicina, koja je do sada bila u neizolovanim i improvizovanim prostorijama, se prvi put preseljava u svoj prostor koji je namjenski pravljen”, rekao je Aleksić.

On je naglasio da je cijeli objekat opremljen najsavremenijom opremom poput PET skenera i PET ce-te-a, da objekat ima i dvije potpuno nove sale za invezivnu kardiologiju, a osoblje je prošlo i obuku u Južnoj Koreji za rad na najsavremenijim uređajima.

“Centralni dio Južnog krila predstavlja energetsko, tehnološko, toplotno i hidro čvarište i bez njega objekat Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ne može da funkcioniše. On predstavlja i horizontalnu i vertikalnu komunikaciju između lijeve i desne strane Južnog krila, komunikaciju sa Centralnim medicinskim blokom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i glavni ulaz za pacijente”, istakao je Aleksić.

On je naglasio da će objekat danas dobiti upotrebnu dozvolu, a da će preseljenje klinika, odnosno prijem pacijenata krenuti od ponedjeljka, 11. januara.

Prema njegovim riječima, samo otvaranje Južnog krila i smještanje kliničkih ambulanti na jedno mjesto znači razdvajanje pacijenata koji dolaze na specijalističke preglede tzv. ambulantnih pacijenata od onih koji borave u bolnici na liječenju.

“Ambulantni bolesnici svojim dolaskom u stacionar dolaze u civilu, donose svoje i sve druge respiratorne infekcije, a s druge strane stacionarni bolesnici nemaju svoj mir neophodan za liječenje i izloženi su vanjskim uticajima”, rekao je Aleksić.

Ambulante su bile raseljene na različitim lokacijama, a ideja da se one nađu na jednom mjestu u Banjaluci datira 41 godinu.

Prema njegovim riječima, pacijent koji dođe ubuduće će samo na jednom mjestu predati uputnicu, nakon čega će, i vizuelno i audio, biti obaviješten kad i gdje treba da dođe na pregled, a pregledi će se moći zakazati i putem interneta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender