13. 05. 2021.
Pravoslavci širom svijeta proslavili Božić

Pravoslavci širom svijeta proslavili Božić

Pravoslavci širom svijeta proslavili Božić

Pravoslavni vjernici širom svijeta, koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, proslavili su juče praznik Hristovog rođenja.

Vjernici u Rusiji, Ukrajini, dijelovima istočne Evrope i Bliskog istoka pohitali su u crkve kako bi prisustvovali božićnim liturgijama, prenosi AP.

Svečane liturgije održane su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom svijeta.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi.

Bogosluženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti, gdje su kršteni njegovi roditelji.

Božić su obilježili i ruski vojnici, koji učestvuju u vazdušnim napadima u Siriji.

Oni su prisutvovali noćnoj službi u jednom šatoru u ruskoj vazdušnoj bazi koji su ukrasili iznutra ikonama, a na ulazu u njega postavili su ljubičasta svjetla.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njegova porodica su, takođe, prisustvovali božićnoj liturgiji u seoskoj crkvi u regiji Ivano-Frankovsk, prenosi AP.

Kako je saopštila služba za odnose sa medijima ukrajinskog predsjednika, Porošenko i njegova porodica molili su se za mir i pomirenje “na cijeloj teritoriji Ukrajine”.

Pravoslavni Božić su proslavili i egipatski Kopti, narod pravoslavne hrišćanske vjere, a ponoćnoj službi u crkvi svetog Marka u centru Kaira prisustvovao je predsjednik Abdel Fatah el Sisi kao prvi egipatski predsjednik koji dolazi na božićnu misu.

Međutim, ove godine službe u crkvama u Egiptu se odvijaju uz pojačane mjere bezbjednosti zbog mogućih napada islamskih ekstremista.

Policija je, uoči službi na Badnje veče i Božić, samo u Kairu detaljno pretražila više od 300 crkava kako bi otkrila eventualno podmetnute bombe, rekao je general policije Gamal Halava.

U blizini crkava širom zemlje postavljeni su kontrolni punktovi i privremeno zabranjeno zadržavanje automobila i motorcikala.

Praznik Hristovog rođenja proslavljen je i u Tbilisiju, prestonici Gruzije, gdje je održana tradicionalna božićna litija “Alilo” (slava Bogu) na kojoj su se prikupljali pokloni i dobra za one kojima je to najpotrebnije.

Ta viševijekovna tradicija bila je zabranjena tokom vladavine Sovjetskog saveza, ali je obnovljena 2000. godine.

“Litija predstavlja pokušaj podjele sreće sa svim ljudima koje bolest ili siromaštvo spriječavaju da proslave Božić. Otići ćemo k svima njima i odnijećemo im poklone”, poručio je gruzijski sveštenik Kakaber Gogotšvili.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender