15. 05. 2021.
Južna i Sjeverna Koreja: Na korak od rata zbog – zvučnika

Južna i Sjeverna Koreja: Na korak od rata zbog – zvučnika

Južna i Sjeverna Koreja: Na korak od rata zbog – zvučnika

Radijski program koji se emituje s južne strane granice između dvije Koreje i kojim se šalju propagandne poruke sjevernim susjedima, odgovor je južnokorejskih vlasti na eksperiment hidrogenskom bombom, što ga je Sjeverna Koreja izvela u srijedu.

Četvtrti nuklearni test Sjeverne Koreje razbjesnio je Sjedinjene Američke Države, ali i Kinu, koji o tome nisu bili unaprijed obaviješteni, iako američka vlada i stručnjaci za oružje sumnjaju da je eksplozija izazvana hidrogenskom bombom.

Državni sjevernokorejski mediji u petak su objavili slike s protesta u središtu Pyongyanga, koje prikazuju hiljade okupljenih na protestima s transparentima koji glorifikuju njihovog vođu Kim Jong Una. Vođa odsjeka za propagandu Radničke partije Kim Ki Nam tom je prilikom izjavio da su “SAD i njezini sljedbenici ljubomorni na uspješno izvedeno testiranje hidrogenske bombe” te zbog toga “nastavljaju psihološku borbu radijskim emitovanjemi prijeteći bombarderima”, a sve to dovodi zemlje “na korak od rata”.

Južna Koreja je s 11 lokacija uz granicu emitovala program u kojem se otvoreno kritikuje režim u Sjevernoj Koreji, ali i popularnu muziku. Sjeverna Koreja je odgovorila emtiranjem svojih propagandnih poruka. Posljednji sukob takve vrste dogodio se u avgustu prošle godine, a završio je pucanjem iz vatrenog oružja.

Južnokorejski vojni dužnosnici izjavili su da su između Seula i Washingtona vođeni razgovori o raspoređivanju strateškog oružja duž Korejskog poluotoka, ali ne otkrivajući o kakvom je oružju riječ. U medijima se spekulisalo da se radi o bombarderima B-2 i B-52 te nuklearnoj podmornici.

Svi diplomatski pokušaji, u koje su uključeni američki državni sekretar John Kerry te ministri inostranih poslova Kine i Južne Koreje, zasada nisu donijeli pomake u rješavanju ove krize.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender