13. 05. 2021.
U Prištini haos, sukob demonstranata i policije (FOTO+VIDEO)

U Prištini haos, sukob demonstranata i policije (FOTO+VIDEO)

U Prištini haos, sukob demonstranata i policije (FOTO+VIDEO)

Na ulicama Prištine i dalje traje sukob demonstranata i policije, nakon eskalacije situacije tokom mirnog protesta opozicije. Demonstranti u pravcu policije bacaju molotovljeve koktele i pri tom su izazvali požar na dva blindirana policijska vozila Specijalne jedinice policije velikom količinom suzavca i vodenim topovima rasteruje demonstrante u pravcu katoličke katedrale

Policija je uspjela da najradikalniju grupu udalji od ograde oko Vlade i potom je formirala kordon ispred spomenika Skenderbegu i nastavila da bacanjem suzavca spriječi da se oni vrate. U ovim trenucima policija suzavcem rastjeruje demonstrante koji sada gađaju policiju.

pri[tina 1 pri[tina 2

Do eskalacije situacije je došlo nakon što je svoj govor završio predsjednik Pokreta “Samoopredeljenje” Visar Zmeri, a u toku govora poslanice Alijanse za budućnost Kosova Donike Kadaj Bujupi.

Iako su pojedini istaknuti opozicionari i poslanici pokušavali da smire i zaustave grupu koja je počela da gađa u pravcu Vlade, ipak nisu uspjeli da ih zaustave.

Najveći dio učesnika protesta se razišao.

Prije eskalacije situacije, ujedinjena kosovska opozicija je sa protesta na kome se okupilo nekoliko desetina hiljada građana iz svih dijelova Kosova, zatražila da odmah ode sa vlasti Vlada, koju vode Isa Mustafa i Hashim Tači. Opozicija tvrdi da su oni prekšili Ustav i da je to posvjedočila odluka Ustavnog suda da sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

Opozicija od sredine septembra blokira rad Skupštine jajima i suzavcima zbog Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji su potpisani krajem avgusta prošle godine. Vlada Kosova je odbila da podnese ostavku i obećala je da će Zajednica biti formirana u skladu sa preporukama Ustavnog suda koji je ocijenio da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, dok je za provjeru sporazuma o demarkaciji granice angažovala eksperte iz SAD-a i EU.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender