13. 05. 2021.
POČINJE! Neka bude novo zlato, neka padaju rekordi!

POČINJE! Neka bude novo zlato, neka padaju rekordi!

POČINJE! Neka bude novo zlato, neka padaju rekordi!

Najmasovniji šampionat Evrope u istoriji vaterpola počinje danas u beogradskoj Kombank areni, uz učesće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova i tačno 100 utakmica.

Takmičenje u muškoj konkurenciji ima tradiciju još od 1926. godine i prvenstva u Budimpešti i održava se po 32. put, dok su dame počele da se takmiče 1985. godine u Oslu i turnir u Beogradu je 16. u istoriji.

Srbija je kao nasljednica nekadašnje SFRJ u muškoj konkurenciji sa 20 osvojenih medalja (šest zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih), odmah iza Mađarske koja ima 23 odličja (12-6-5), dok su u ženskoj konkurenciji najbolje Italijanske sa pet zlata, a ukupno osam medalja.

Tim selektora Dejana Savića pokušaće da na domaćem terenu ostvari het-trik, nakon zlatnih medalja u Ajndhovenu i Budimpešti, kao i da ponovi uspjeh iz 2006. godine kada je na Tašmajdanu osvojeno prvo zlato pod imenom Srbija.
“Favoriti smo i to niko ne može da ospori. Međutim, i Hrvatska dolazi sa željom da ostvari dobar rezultat i neće se unaprijed predati. Mi smo u pravoj formi i nadam se da ćemo to pokazati na najbolji način”, rekao je Savić uoči večerašnje premijere (20.30) sa nekadašnjim zemljacima.

Prethodno će se održati svečana ceremonija, a šampionat će otvoriti prvi čovjek Organizacionog odbora i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Delfini će igrati u B grupi sa Hrvatskom, Francuskom i Maltom. Dame su takođe u B grupi, sa Italijom, Španijom, Francuskom, NJemačkom i Hrvatskom.

Turnir u Areni je jedinstven i po tome što bi trebalo da bude oboren rekord po broju gledalaca, kapacitet je 11.500, a važan je i zbog činjenice da je Vlada Srbija kupila dva montažna bazena (veći za utakmice i manji za zagrijavanje), koji će od maja biti instalirani u Vrnjačkoj banji u novom Nacionalnom vaterpolo centru.

Šampionat Evrope u vaterpolu završava se finalnom utakmicom u muškoj konkurenciji 23. januara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender