17. 05. 2021.
Manjača: Mještani tope snijeg da bi imali vode (obećanja se davno istopila)

Manjača: Mještani tope snijeg da bi imali vode (obećanja se davno istopila)

Manjača: Mještani tope snijeg da bi imali vode (obećanja se davno istopila)

Na Manjači se snijega nikad nisu bojali, a ovaj od pola metra im je dobro došao da napoje stoku. To najbolje zna sedamedesetpetogodišnji Dragomir Savanović iz zaseoka Lokvari, koji je životni vijek proveo čuvajući ovce.

“Mi smo se obradovali snijegu, dok je snijega bilo, imali smo vode, topili smo ga, sad nemamo ni snijega ni vode”, kaže Dragomir Savanović.

Mještanima platoa Manjače, ne smeta ni jak jugo koji duva, ono što predstavlja glavni problem ovom stočarskom kraju jeste nedostatak struje i vode. Iako je u gradu pravi kolaps izazvao, mještanima Manjače snijeg dobro dođe, jer bar u tom periodu imaju vode.

U Lokvarima kažu da već godinama mole da im vlasti uvedu vodu. Od obećanja ništa, pa im zato život zavisi od vremenskih prilika.
“Voda je ovde trebala da protekne 1. oktobra 2013 godine. Međutim, evo već dvije i po godine su prošle, a od toga nema ništa, nema je. Trenutno je najveći problem voda, ne samo za nas, za selo Lokvare, već i za sva sela Manjače”, objašnjava Drago Ilić.

“Ja ovde imam svoj mir i svoju slobodu i sad dok sam bio manji, nisam imao potrebe, za cure, za nekog društva. Sad kad dolazi mi društvo, nemam vode, dolaze mi drugovi, treba kupatilo, treba nije to samo problem sa stokom”, objašnjava Mirko Živković.

Petnaest kilometara dalje, u selu Gornje Ratkovo, sličan problem. Porodica Đurić, vodu za piće kupuje, jer ona iz bunara nije za upotrebu.

“Još je nismo dobili, još nosimo vodu u kanisterima, snalazimo se, vučemo vodu u kanisterima, traktorima, snabdjevamo se”. “Tu vodu smo sa gonimo sa izvora dok mi je muž napravio bunar, sa kuća saljevala se voda u bunare, i trošili smo to dok sam ja bila mladja, nije smetalo, kad sam obolila, doktor mi je propisao prolom vodu da pijem da bi preživjela, djeca se trude i donose a ja rode nemam ni jednu marke pomoći osim svoje djece”, priča Milovan Đuričić.

Situaciju na Manjači ovih dana dodatno je otežao i jak jugo koji duva već četiri dana. Istopio je gotov sav snijeg koji je napadao proteklih dana. A sa snijegom, istopio je i nade mještana Manjače, da će voda iz slavina poteći bar početkom ove godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender