13. 05. 2021.
Opet Mesi

Opet Mesi

Opet Mesi

Argentinski reprezentativac i zvijezda Barselone Lionel Mesi peti put je osvojio Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača svijeta.

Mesi, koji je nagradu osvajao 2009., 2010., 2011. i 2012. godine, je u ovogodišnjem izboru pobijedio saigrača iz Barselone Nejmara i Kristijana Ronalda, koji je prekinuo njegovu seriju osvojivši ovu nagradu 2013. i 2014. godine, prenosi Klix.

Uz njih trojicu, u idealni tim 2015. godine su uvršteni Manuel Nojer (Bajern), Dani Alves (Barselona), Sergio Ramos (Real Madrid), Tiago Silva (PSG), Marselo (Real Madrid), Andres Iniesta (Barselona), Luka Modrić (Real Madrid) i Paul Pogba (Juventus).

Za najbolju igračicu svijeta izabrana je Carli Lloyd, najbolja igračica Sjedinjenih Američkih Država, koje su osvojile Svjetsko prvenstvo u Kanadi, a ona je postigla tri gola u finalu i proglašena je najboljom igračicom turnira.

Najboljim trenerom, sasvim očekivano, proglašen je trener Barselone Luis Enriike, dok je Jil Elis, američka selektorica, proglašena za najbolju trenericu u ženskom fudbalu.

Nagrada za fair-play dodijeljena je svim klubovima koji su pomogli izbjeglicama koje su dolazile tokom godine u Evropu, a u ime svih klubova nagradu je primio Gerald Asamoah.

Nagrada Ferenc Puškaš za najbolji gol 2015. godine pripala je brazilskom fudbaleru Wendellu Liri, koji je postigao ovaj gol:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender