13. 05. 2021.
Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Porodice poginulih tuže Savjet ministara BiH

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila podnijela je Sudu BiH tužbu protiv Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH, jer im nije dostavio informaciju o sadržaju sporazuma koji je potpisan 1998. godine sa Međunarodnom komisijom za nestala lica /ICMP/.
“Podnijeli smo tužbu, jer u više pokušaja nismo dobili tražene podatke o tome kako je došlo do potpisivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i ICMP-a, koji je potpisao tadašnji ministar inostranih poslova BiH Jadranko Prlić”, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović.

On je rekao da je prvobitni zadatak ovog sporazuma bio da odredi sjedište ICMP-a, ali je potpisan sporazum sa širokim ovlaštenjima ICMP-a koji prevazilazi domaće zakonodavstvo, ovlaštenja i nadležnosti u djelovanju Međunarodne komisije na ovom prostoru.

Mitrović je naveo da iz takvog neovlaštenog sporazuma proizilaze nadležnosti koje nisu u duhu interesa porodica nestalih iz Republike Srpske.

“Ukoliko ne dobijemo zadovoljavajući odgovor, koristićemo sva raspoloživa sredstva kako bi dobili tražene podatke, ne isključujući mogućnost ulaganja žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH”, istakao je Mitrović.

Mitrović je ranije rekao da je ova organizacija saznala da su Prlić i bivši izaslanik američke Vlade Bob Dol 25. decembra 1998. godine potpisali sporazum kojim se ICMP uvodi u proces traženja nestalih u BiH sa neograničenim pravima, na štetu domaćih institucija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender