15. 05. 2021.
Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

SIPA spriječila dvije osobe u pokušaju odlaska u Siriju

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su na graničnom prelazu Hum – Šćepan polje dva lica koja su pokušala da odu na sirijsko ratište.

Hapšenje je izvršeno u subotu, 9. januara, u nastavku akcije pod kodnim nazivom “Damask”, a uhapšeni su S.K. /23/ i A.J. /34/ zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u pokušaju, saopšteno je iz Sipe.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je važna policijska saradnja na nivou BiH i međunarodnom nivou koja je rezultirala sprečavanjem odlaska ovih lica na sirijsko ratište, a posebno sa pripadnicima Ef-Bi-Aj-a, MUP-a Crne Gore i Granične policije BiH.

Policijski službenici Sipe u subotu, 9. januara, su izvršili dva pretresa s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Ove aktivnosti realizovane su po naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije Sipe, gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada, nakon čega je lice čiji su inicijali S.K. juče, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, predato Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, dok je lice čiji su inicijali A.J. pušteno.

Sipa, u saradnji sa partnerskim agencijama, nastavlja aktivnu borbu protiv terorizma i srodnih krivičnih djela, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje, odnosno proaktivno djelovanje, ističe se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender