13. 05. 2021.

Ahmetovićeva izjave je neprihvatljiva za Srpsku

Zahtjev novi- ideja stara. Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH zatražio je danas da Srebrenica sa okolnim opštinama na narednim izborima bude posebna izborna jedinica.

Svoj zahtjev obrazložio je, po ko zna koji put, ratnim dešavanjima na ovom području.

Zvaničnici Srpske uputili su mu jasnu poruku- Srebrenica je dio RS i neće biti posebna izborna jednica. Srpski poslanici u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine smatraju da ovom inicijativom Ahmetović, čija je pozicija u SDA ugrožena, ustvari sebi želi obezbjediti novi poslanički mandat.

Sadik Ahmetović predlaže radikalne izmjene Izbornog zakona BiH. Traži da se lokalni izbori za Srebrenicu i izbor poslanika za Narodnu skupštinu RS za postojeću izbornu jedinicu iz opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik, temelji na popisu stanovništva iz ’91. godine godine.

“Da se formira nova izborna jedinica za državni parlament BiH, koja će obuhvatiti opštine Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik po nacionalnom sastavu stanovništva iz 91. godine”, pojašnjava Ahmetović.

I ranije je bilo sličnih pokušaja. Posebnim zakonom omogućavano je glasanje i onima koji ne žive u tom gradu, a potom je fiktivnim prijavama prebivališta prekrajana izborna volja stanovnika Srebrenice.

“Nema potrebe za bilo kakvim posebnim statusom Srebrenice. Ona je sastavni dio RS i u tom pogledu integralni dio izbornih jedinica, inicijativa apsolutno neprihvatljiva”, kaže Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

“Srebrenica je sastavni dio Republike Srpske, Srebrenica se uklapa u podjelu izbornih jedinica kako je to definisano i našim zakonom, ali i zakonom BiH koji je okvirni zakon”, izjavila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Inicijativa prema kojoj bi Srebrenica i četiri okolne opštine bila zasebna izborna jedinica, u kojoj bi poslanici bili birani prema popisu iz ’91. godine, suprotno važećem biračkom pravu prema mjestu prebivališta, je politička-poručju srpski poslanici u bh parlamentu.

“Ovu aktivnost koju pokreće gospodin Ahmetović, trebao je pokrenuti ka Narodnoj skupštini Republike Srpske, za nas neprihvatljiva i u funkciji destablizacije stanja u RS i BiH”, smatra Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Što se tiče Ahmetovićevog prijedloga, to je potpuno neprihvatljivo i ja mislim da on ima samo jedan cilj, a to je da zbog svojih unutarpartijskih problema u SDA pokušava na taj način da sebi obezbijedi još jedan poslanički mandat”, kaže Aleksandra Pandurević poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Inicijativa Sadika Ahmetovića novi je udar SDA na RS. Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković nedavno je šokirao javnost izjavom da će od premijera Srbije tražiti podršku za izdvajanje Srebrenice iz RS i to samo par dana nakon što je Aleksandar Vučić odobrio 2 miliona evra pomoći toj opštini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender