18. 05. 2021.
Otvorena nova ambulanta u Borkovićima

Otvorena nova ambulanta u Borkovićima

Otvorena nova ambulanta u Borkovićima

U mjesnoj zajednici Borkovići, danas 12. januara, otvorena je ambulanta porodične medicine. Novoizgrađenu ambulantu svečano su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

Usluge primarne zdravstvene zaštite u ovoj ambulanti će moći koristiti oko 1.700 registrovanih građana. Ambulanta je površine 130 kvadratnih metara, a sadrži ljekarsku ordinaciju, medicinske intervencije, recepciju otvorenog tipa i mini laboratoriju. Ukupna vrijednost radova iznosi 190.000 KM, od čega je učešće Vlade RS 70%, dok je Grad Banja Luka pokrio 30% troškova.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, u svom obraćanju, naglasila je da nema savremenog društva bez dobrog zdravstvenog sistema.

– Vodili smo računa o ravnomjernom razvoju svih dijelova Republike kada je u pitanju sektor zdravstva. U zadnjih desetak godina smo mnogo uložili u razvoj ovog sektora. Iza nas je mnogo izgrađenih i rekonstruisanih bolnica i domova zdravlja i na to možemo biti ponosni, kao i na činjenicu da smo mnogo uložili u osposobljavanje i obrazovanje kadra – rekla je Cvijanović.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović, izjavio je da je Grad Banja Luka, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, prije nekoliko godina započeo projekat obnove i izgradnje ambulanti porodične medicine.

– Pred rukovodstvo Doma zdravlja veoma visoko smo postavili ljestvicu kada je u pitanju razvoj mreže ambulanti porodične medicine. U posljednjih desetak godina, u opremanje i izgradnju 36 objekata, uloženo je oko desetak miliona maraka – istakao je Gavranović i najavio da će u ovoj godini biti izgrađen objekat u Donjim Kolima u kojem će biti smješteni mjesna zajednica i ambulanta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, podsjetio je da je prije nekoliko dana otvoreno južno krilo UBKC Banja Luka i naglasio da Ministarstvo nastoji da obezbijedi dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima bez obzira da li žive u gradu ili u selu.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Gordana Tešanović, kazala je da je do 2006. godine, ova ustanova imala velike probleme sa objektima u kojima je pružana primarna zdravstvena zaštita, jer su bili stari i dotrajali.

– Zahvaljujući angažmanu Vlade RS i Grada Banja Luka, uspjeli smo da postanemo lider u pružanju primarne zdravstvene zaštite u RS. U posljednjih deset godina izgradili smo 27 novih ambulanti porodične medicine, te sanirali 55 postojećih objekata – zaključila je Tešanović.

Prema najavma iz Doma zdravlja, ambulanta u Borkovićima će raditi pet dana u sedmici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender