18. 05. 2021.
Službenici UN u Africi plaćaju devojčicama za seks

Službenici UN u Africi plaćaju devojčicama za seks

Službenici UN u Africi plaćaju devojčicama za seks

Ujedinjene nacije se suočavaju sa mnogim optužbama da su službenici svetske organizacije odgovorni za seksualno zlostavljanje. Generalni sekretar UN Ban Kimun nazvao je te slučajeve “kancerom sistema”, piše “Vašington post”.

Istražitenji su ovog meseca otkrili nove dokaze nečasnih radnji mirovnjaka. Pronađeni su dokazi da su najmanje četiri pripadnika UN u Centralnoafričkoj Republici devojčicama navodno plaćali 50 centi za seks.

To je još samo jedan slučaj pošasti među službenicima UN u Centralnoafričkoj Republici, koji su u 22 slučaja optuženi za seksualno zlostavljanje i eksploataciju u proteklih 14 meseci. Poslednje optužbe su stigle u osvit Banovih napora da primeni politiku “nulte tolerancije”.

Ovakve optužbe prete da unište legitimnost Ujedinjenih nacija u Africi, gde sprovode devet mirovnih operacija u kojima učestvuje više od 100.000 ljudi, ocenjuje se u tekstu Vašington posta. Poslednjih godina slučajevi seksualnog zlostavljanja zabeleženi su i u Maliju, Južnom Sudanu, Liberiji i Kongu.

U nezavisnom izveštaju UN koji je objavljen prošlog meseca ističe se loše sprovođenje politike sprečavanja i prijavljivanja zloupotreba.

Kako se ističe u tekstu uglednog američkog lista, stručnjaci i zvaničnici ukazuju na sistemske probleme koji podrivaju i istrage i pravno gonjenje osumnjičenih, što vodi percepciji nekažnjivosti službenika UN.

“Zlostavljanja podrivaju sve ono za šta se zalažemo”, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN Entoni Banburi.

Misija UN u Centralnoafričkoj Republici u koju su trupe i civili upućeni 2014. da bi pomogli okončanju građanskog rata i uspostavljanja legitimne vlasti, ističe se po izveštajima o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender