15. 05. 2021.
Dodik: BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav

Dodik: BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav

Dodik: BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže za RTS da su mir, stabilnost i saradnja ključne poruke poslate 9. januara sa akademije obilježavanja Dana RS.

“Bilo bi interesantno da se referendum u RS obavi na proljeće”, navodi Dodik.

Gostujući u emisiji Upitnik, Milorad Dodik je rekao da je, takođe, jedna od ključnih poruka uvažavanje postojećeg ustavnog poretka.

“To je i dobra saradnja Republike Srbije i Republike Srpske koju niko ne može da ospori. I poštovanje mira u regionu”, naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da će se i narednih godina 9. januar slaviti kao Dan Republike Srpske.

“Ustavni sud čini devet članova: dvoje Srba, dvoje Hvrvata, dvoje Bošnjaka i tri stranca, a odluke se donose većinski. Inače, uvijek sve odluke donose Bošnjaci i stranci”, naglasio je Dodik, dodajući da se godinama radi na dokidanju vrijednosti RS.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je RS formirana 9. januara 1992. godine, kada nije bilo rata, prije oružanih sukoba.

Dodik je naglasio da je krsna slava Republike Srpske ne bi trebalo da bude problem ni muslimanima ni Hrvatima, koji su, kako kaže, uvek pozvani i nikad nisu bili diskriminisani.

“Obilježavanje krsne slave je bilo izvan procedura proslave. Ovo što se tiče Dana RS ste mogli da vidite na akademiji – to nije obilježavanje slave. To je bila priča o prazniku, istoriji. Krsna slava je obilježena nakon prijema”, istakao je Dodik.

Kako je rekao, stranci u BiH nisu neophodni i ne mora sve na postojeći način da funkcioniše.

“BiH je nemoguća zemlja. Koncept na kom je BiH nastala kao posljedica Jugoslavije je nemoguć”, napomenuo je predsjednik RS.

Dodik je rekao da misli da bi bilo interesantno da se referendum u Republici Srpskoj o Sudu i tužilaštvu BiH održi na proljeće, možda krajem aprila.

Odgovarajući na pitanje da li ima utisak da se Beogradu “knjiži” kad god se spomene referendum, Dodik je rekao da pojednostavljene stvari mogu izgledati svakako.

“Suština je da mi vodimo razgovore o raznim pitanjima i kao što kaže Vučić ponekad se o nekim pitanjima ne slažemo, ali se ne svađamo oko toga. Niko nikome ovde ne nameće rješenje”, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik je rekao da je BiH državna zajednica, a državne ingerencije na svim nivoima imaju RS Federacija BiH.

“BiH je moranje, nije ni želja ni ljubav. Ovdje se radi o suštini – BiH je složena državna zajednica i samo tražim ono što je ustavom napisano”, naglasio je Dodik.

Dodao je da BiH ne može postojati istorijski gledano i da je ona strateška greška 1995. godine.

“Moja država su Republika Srpska i Srbija, a BiH je mjesto gdje moram da živim”, naglasio je Dodik.

Na pitanje zašto mu je sporan bosanski jezik a ne bošnjački, Dodik navodi da ne postoji bosanski jezik.

U Dejtonu je to, kako kaže, u jednom trenutku napisano ali to ne znači da mora biti prihvaćeno.

“Mi u RS poštujemo odredbe Dejtonskog sporazuma, ali oko jezika koji bi trebalo da nosi prefiks bosanski treba i mi da se pitamo. Ako prihvatimo da je bosanski jezik indentifikacioni za sve nas tamo, onda smo prihvatili da nema srpskog ili hrvatskog jezika”, ukazuje predsjednik RS.

Dodik ističe da je Republika Srpska uspela da vrati imovinu izbjeglicama.

“RS je vratila 99.99 odsto imovine predratnim korisnicima stanova, čak i stanarsko pravo tretirala kao vlasništvo i dala mogućnost tim ljudima da otkupe stanove u privatizaciji”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, u RS se vratilo daleko više Bošnjaka i Hrvata nego što se Srba vratilo u Federaciju.

Ističe da u RS ne postoji mogućnost gde se može prigovoriti da ima diskriminacije, čak ni u javnoj upravi.

“U Vladi RS od 16 ministara pet je Bošnjaka, tri Hrvata i osam Srba. Potpredsednici su Bošnjak, Hrvat, a moji potpredsjednici su Bošnjak i Hrvat”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) je namještena da bude koordinacija i ne može da vrši pretrese na teritoriji RS ako za to ne postoji dogovor.

“Ja sam ranije bio bogatiji nego što sam sada. Ta priča je samo za narod. Ja da se bojim rekao bih: Evo vam šta hoćete. To bi bila reakcija čovjeka koji se boji. Ne osjećam se odgovornim jer nemam krivicu”, rekao je Dodik za RTS.

Poslije upada Sipe u policijsku stanicu u Novom gradu RS je prekinula odnose sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom BiH jer sve te institucije ne postoje po Dejtonu, ukazao je Dodik.

“Put do pakla je uvijek popločan dobrim namjerama. Nema ustavnog osnova. Kako da je ukinem kad je to nametnuo Visoki predstavnik? Da bi je ukinuli, potrebna je većina a tu su muslimani koji to neće”, rekao je Dodik

Odgovarajući na pitanje zašto ne komunicira sa srpskim članom Predsjedništvom BiH Mladenom Ivanićem, Dodik je rekao da je komunicirao sa njim, ali, kako kaže, bespotrebno.

“Ivanić je konformista koji radi to što radi i predstavlja to kako hoće. Rekao sam da je bespredmetno razgovarati sa čovjekom koji ništa ne može da uradi za RS”, naglasio je Dodik.

Podsjećajući na britansku rezoluciju o Srebrenici, koja nije izglasana u Savjetu bezbjednosti vetom Rusije, Dodik je rekao da je trebalo da BiH o tome donese zajednički stav a to nije uradila.

“Kredit za vilu na Dedinju otplaćujem izdavanjem”

Milorad Dodik kaže da je vilu na Dedinju platio podizanjem kredita od Pavlović banke.

“To je prodavala Komercijalna banka u stečaju i ja sam došao u poziciju da imam informaciju o tome”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je vilu platio 2007. i 2008. godine, predsjednik RS je rekao da nema potrebe da zna koje je godine to tačno bilo.

“Danas se taj kredit otplaćuje iz rentiranja. Izdavanje pokriva ratu kredita. Nikakav problem nije da se odazovem istražnim organima”, naglasio je Dodik.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender