12. 05. 2021.
Za bebe nema „neradnih dana“: Juče rođeno pet

Za bebe nema „neradnih dana“: Juče rođeno pet

Nevesinjci još čekaju prvu ovogodišnju bebu

Takva negativna slika ozbiljan je alarm društvu da se pod hitno mora stimulisati rađanje, pišu Nezavisne. Jovanka Vuković, arhitekta, majka četvoro djece priča da od kako je rodila sina Petra prošlo je osam mjeseci, a jednokratnog materinskog dodatka koji bi joj značio, od 450 maraka ni na vidiku.

“Ta simbolična naknada od države kasni 8 mjeseci, a o ostalim naknadama države da i ne govorimo.Nemam prava na dječiji dodatak, sa svojom sadašnjom platom bi trebalo da imam 11-oro djece da dobijem dječiji dodatak”, kaže Jovanka Vuković.

U Fondu dječije zaštite i Ministarstvu porodicesu joj rekli kad bude para biće i isplata. U resornom ministarstvu uvjeravaju da su ispunili svoj dio obaveza prema Fondu i uputili naloge za isplatu u trezor na, kako kažu, dalje postupanje.

“Do sada 202.128 KM su isplaćene, a 505.481 KM je taj dio sredstava koje koje smo uveli u sistem i očekujemo da se svaki dan ta sredstva nađu na računima majki”, objašnjava Mirela Vujatović, ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

To što majke za treće dobijaju 600, a za četvrto tek nešto preko 400 maraka jednokratne pomoći više je nego sramno , kažu u Udruženju “4 plus”. Time se poručuje mladima da nisu ovo nisu dobra vremena za roditeljstvo i da za djecu nema novca, ali zato ima za potrebe glomazne administracije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender