18. 05. 2021.
Tužba zbog torti sa Mikijem Mausom zbog autorskih prava

Tužba zbog torti sa Mikijem Mausom zbog autorskih prava

Tužba zbog torti sa Mikijem Mausom zbog autorskih prava

Zbog zaštite autorskih prava u Srbiji uskoro niko neće smjeti da prodaje torte sa likovima poznatih crtanih junaka Pepa Praseta, Mikija Mausa, princeza Elze i Ane, Sunđer Boba, Munje Mekvina i drugih, piše “Blic”.

List navodi da hrvatska kompanija “Fani kejk fektori” Tomislava LJutića, koja je otkupila prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova isključivo za torte, u Srbiju stiže najkasnije u martu.

Ova kompanija je u Hrvatskoj već obavijestila sve poslastičare da je stavljanje određenih crtanih likova na torte kršenje autorskih prava i da su oni jedina firma u državi koja to pravo zadržava.

Isto obavještenje mogu očekivati i poslastičari u Srbiji kada “Fani kejk fektori” stigne u maloprodajne lance.

LJutić kaže da je njegova firma zamolila poslastičare u Hrvatskoj “u dobroj volji” da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju.

“Mi smo pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali ugovorom i za to platili. Zato smo obavještenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primjereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije”, rekao je LJutić za “Blic”.

U praksi to znači da crtane likove na čije korišćenje pravo ima “Fani kejk fektori” ne smiju da koriste konditorske kompanije, poslastičari, ali i svi oni koji se bave keteringom.

Kazne za kršenje autorskih prava koje su za fizička lica i do 200.000 dinara /oko 1.700 evra/ mogli bi da plate i oni koji u privatnoj režiji prave torte po porudžbini.

LJutić je u Hrvatskoj angažovao advokatsku kancelariju koja je slala obavještenja i upozorenja o kršenju autorskih prava, nakon čega će biti sprovedena kontrola poštovanja zakona.

“Mi ćemo posle toga obavestiti kompaniju `Dizni` o situaciji na tržištu i o problemima sa kršenjem autorskih prava, a kompanija koja je davalac licence treba da odluči kako će reagovati”, rekao je za “Blic” advokat Danijel Antun Banić.

Kazna za kršenje autorskih prava u Srbiji je od 50.000 dinara /oko 409 evra/ do čak milion dinara /oko 8.200 evra/, a tretira se i kao krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

U Hrvatskoj predviđena kazna je od 1.300 do 2.600 evra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender