15. 05. 2021.
Banja Luka: Srpska nova dočekana uz vatromet, tamburice i kuvano vino

Banja Luka: Srpska nova dočekana uz vatromet, tamburice i kuvano vino

Večeras doček pravoslavne Nove godine

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Zanimljivo je da tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Nova godina po julijanskom kalendaru u Banjaluci biće dočekana ispred Kulturnog centra Banski dvor uz nastup Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i Folklornog ansambla “Veselin Masleša”, dok će u ponoć početi moleban u hramu Hrista Spasitelja.

Program obilježavanja počeće u 21.00 čas, a pred ponoć će biti priređen vatromet, najavljeno je iz Gradske uprave.

Doček će obezbjeđivati pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjluka, a biće angažovane i dežurne službe hitne medicinske pomoći, Vatrogasne jedinice, Gradske “Čistoće” i preduzeća “Elektrodistribucija”.

Iz Gradske uprave apeluju da građani za vrijeme praznika ne koriste pirotehnička sredstva, a vozačima da ne voze pod dejstvom alkohola.

Zbog obilježavanja pravoslavne Nove godine saobraćaj će biti obustavljen u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Iz Gradske uprave je saopšteno da će obustava biti na snazi na dijelu ulice od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana od 19.00 do 2.00 časa.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U toku je i kampanja “Alkohol plus volan jednako ubitačna kombinacija”, čiji je cilj promjena stavova vozača o učešću u saobraćaju pod uticajem alkohola, u koju se uključila i Banjaluka kao najveći grad Republike Srpske.

Organizovan doček u Doboju, Tesliću i Stanarima

Doček pravoslavne Nove godine u Doboju, Tesliću i Stanarima biće organizovan na gradskim trgovima, gdje će nastupati lokalni muzičari.

Početak programa u Doboju planiran je za 20.00 časova kada će nastupiti lokalni muzičari, a potom je predviđen nastup pjevača Igora Vukojevića sa kojim će Dobojlije ući u Novu godinu prema julijanskom kalendaru.

Proslava pravoslavne Nove godine održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, a u organizaciji i pod medijskim pokroviteljstvom Radio-televizije Doboj.

Na gradskom trgu u Tesliću nastupiće “OK bend”, a doček na otvorenom organizuju Opštinska uprava i Turistička organizacija.

I stanovnici Stanara pravoslavnu Novu godinu dočekaće organizovano na trgu.

Derventa: Doček na Trgu pravoslavlja

U Derventi će doček pravoslavne Nove godine biti organizovan na Trgu pravoslavlja.

Prisutne će zabavljati grupa “Goci bend”, a za sve su obezbijeđeni besplatno kuvano vino i peciva.

U 23.30 časova biće održana molitva u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a čestitke okupljenima u ponoć uputiće načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Organizator dočeka je Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Dervente.

U “Prosvjeti” ističu da doček ne bi bilo moguće organizovati da ne postoji razumijevanje opštine Derventa, koja najvećim dijelom finansira ovu manifestaciju, kao i mnogih donatora.

Šamac: Doček na gradskom trgu

U Šamcu će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na Trgu Petra Mrkonjića.

Program će početi u 22.00 časa i trajaće do 1.00 čas ujutro.

Nastupiće grupa “Virus bend”, a u ponoć će uslijediti vatromet.

Za sve je obezbijeđeno kuvano vino.

Organizator proslave na gradskom trgu je opština Šamac.

Doček pravoslavne Nove godine biće organizovan i u hotelu, kafićima i diskotekama.

Čajniče: Doček uz muziku, roštilj i vino

Lokalna uprava i Crkvena opština Čajniče organizovaće doček pravoslavne Nove godine na platou ispred Doma kulture “Filip Višnjić” u ovom mjestu.

Program će početi u 20.00 časova, a za sve prisutne obezbijeđeni su roštilj i vino.

Nastupiće lokalni pjevači, a tačno u ponoć uslijediće vatromet.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem se nalazi čudotvorna Bogorodičina ikona -Čajnička Krasnica, molitveno će biti ispraćena stara i dočekana Nova 2016. godina prema julijanskom kalendaru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender