15. 05. 2021.
Dočekana Nova 2016. po julijanskom kalendaru!

Dočekana Nova 2016. po julijanskom kalendaru!

Dočekana Nova 2016. po julijanskom kalendaru!

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, u ponoć je služen moleban.

U Banjaluci su ispred Banskog dvora građani uživali u bogatom zabavnom programu i vatrometu, a u ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Slavilo se sinoć i u istočnoj Hercegovini. U Trebinju je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru upriličila uprava Grada Trebinja. Zbog vremenskih prilika doček je upriličen u sportskoj dvorani “Miloš Mrdić”.Slavilo se i u restoranima, kafićima ili u porodičnoj atmosferi.

U hramu Preobraženja Gospodnjeg svetu arhijerejsku litrugiju za blagoslveno novo ljeto služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grogorije uz sasluženje sveštenstva. Vladika Grigorije je poručio da je svaki novi dan i godina treba da bude težnja ka sajedinjavanju sa Bogom i da svaki naš korak bude hodanje u susret ka njemu.

Pravoslavnu Novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog dočekalo je oko dvije hiljade građana. Organizovan je višečasovni muzički program u kojem su nastupili “Akapulko bend”, trubački orkestar Dejana Јevđića i brčanski bend “Aritmija”.

Ulazak u pravoslavnu Novu 2016. godinu u centru Petrova obilježen je vatrometom. Članovi Planinarskog društva “Ozren Kraljica 883” Novu godinu tradicionalno su dočekali na ozrenskom vrhu Kraljici.

Pravoslavnu novu godinu dočekali su Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar. Ove crkve danas, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Čestitke povodom pravoslavne Nove godine uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Pravoslavna Nova godina dočekana i u Srbiji

Srpska nova godina dočekana je koncertima i uz vatromet širom Srbije.

U Beogradu je doček proslavljen ponoćnim vatrometom na platou kod Hrama Svetog Save na Vračaru. Održan je i tradiconalni Gala koncert prvaka, solista, orkestra i hora Opere Narodnog pozorišta.

Doček Nove godine organizovan je na Trgu slobode u Novom Sadu, uz koncert Gorana Bregovića, a u Kosovskoj Mitrovici slavilo se uz nastup Željka Јoksimovića.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender