11. 05. 2021.
Lukač: Akcija “Ruben” nije izvedena neselektivno

Lukač: Akcija “Ruben” nije izvedena neselektivno

Lukač: Pljačka rasvijetljena zahvaljujući poštenim specijalcima

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je krivično djelo razbojništva na auto-putu Banjaluka – Gradiška rasvijetljeno zahvaljujući poštenim pripadnicima Specijalne policije.

Lukač kaže da zbog toga ne smatra da će ovaj slučaj biti loš imidž za MUP, te napominje da odgovornost za to krivično djelo snose oni koji su ga počinili i niko drugi, jer je riječ o pojedinačnom incidentu.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku na mjesto ministra zbog umiješanosti pripadnika policije Republike Srpske u krivično djelo razbojništva, Lukač je rekao da je njegova ostavka i do sada na raspolaganju onome ko ga je postavio na ovu funkciju, te da će tako biti i u buduće.

Lukač je potvrdio da je jedan od uhapšenih pripadnika Specijalne policije bio uključen u obezbjeđivanje premijera Srbije u Srebrenici, odnosno prije počinjenog krivičnog djela razbojništva.

On je dodao da se pripadnici Specijalne policije povremeno koriste za određene vrste pratnje ili obezbjeđivanja određenih ličnosti, ali ne kao lično obezbjeđenje, odnosno “prvi prsten obezbjeđenja”.

“Predsjednik Republike Srpske i predsjednik Vlade imaju lično obezbjeđenje, koje je sa njima stalno na svim aktivnostima”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da je za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ zabranjen rad u noćnim klubovima, te tvrdi da su pripadnici Specijalne policije odavno prestali sa takvim radom.

“Sankcionisaćemo svakog pripadnika MUP-a koji radi u noćnom klubu i pozivam ih da se isključe iz takve vrste posla”, istakao je Lukač.

Šef Odjeljenja Specijalnog tužilaštva Republike Srpske za istrage i bezbjednost Darko Ilić rekao je da je vođa ove organizovane kriminalne grupe lice čiji su inicijali M.V, pripadnik MUP-a Republike Srpske, te nije mogao isključiti mogućnost da je ova grupa izvršila još neko krivično dijelo.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da Policija u svoje redove prima poštene ljude koje obučava za posao, ali da je bavljenje kriminalom lična odluka.

“Naš zadatak je da takve slučajeve blagovremeno otkrijemo i onemogućimo serijsko izvršenje krivičnih djela”, rekao je Vasić.

On je dodao da MUP ima jaku jedinicu za profesionalne standarde koja bi trebalo da onemogući bilo kakvo devijantno ponašanje pripadnika policije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender