13. 05. 2021.
Madaja: 32 osobe umrle od gladi, medicinska pomoć na putu

Madaja: 32 osobe umrle od gladi, medicinska pomoć na putu

Madaja: 32 osobe umrle od gladi, medicinska pomoć na putu

Pokretna klinika i tim zdravstvenih radnika su na putu ka Madaji, sirijskom gradu pod opsadom u kojem su 32 osobe umrle od gladi u prethodnih mjesec dana, saopštile su agencije Ujedninjenih nacija.
Sirijska vlada je dala dozvolu mobilnoj klinici sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca da uđe u grad i sprovede vakcinaciju, rekao je na konferenciji za novinare Tarik Јašarević iz Svjetske zdravstvene organizacije.Komitet za pomoć lokalne zajednice rekao je zvaničnicima Svjetskog programa za hranu da su 32 osobe umrle od gladi u posljednjih 30 dana, navela je portparolka tog programa Betina Lušer, prenosi Rojtes.

UN se nadaju da će sljedeće sedmice moći da pošalju konvoje u Madaju i gradove pod opsadom pobunjenika Fua i Kefraja, ali nije određen datum za Zabadani, rekla je portparolka Kancelarije za koordinaciju humanitarnih poslova UN Džens Lerke.

Međunarodni fond za djecu i omladinu Ujedinjenih nacija (UNICEF) potvrdio je da postoje slučajevi teške neuhranjenosti među djecom u Madaji.

UNICEF navodi da “može da potvrdi da je nekoliko slučajeva neuhranjenosti otkriveno među djecom” nakon što su UN i Crveni Krst u ponedjeljak i četvrtak ispročuile humanitarnu pomoć Madaji, prvi put od oktobra prošle godine, prenosi Rojters.

Nekoliko desetina ljudi umrlo je od gladi, prijavile su grupe za nadzor, lokalni ljekari i lokalne agencije za pružanje pomoći iz Madaje, koja je pod opsadom sirijskih vladinih snaga.

UNICEF navodi u saopštenju da je od 25 mališana, mlađih od pet godina, njih 22 pokazalo znake “umjerene do teške neuhranjenosti” nakon pregleda njegovog osoblja i SZO.

Osoblje UNICEF-a je, takođe, bilo svjedok smrti usljed snažne neuhranjenosti jednog 16-ogodišnjeg dječaka, dodaje se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender